Potápěči hledají v Dalešické přehradě artefakty z doby kamenné

V Česku začala pracovat první profesionální skupina archeologických potápěčů. Na Dalešické přehradě provádí náročné podvodní průzkumy velmi významného opevněného hradiště datovaného už do pozdní doby kamenné.

Potápěči zkoumají území zhruba patnáct metrů pod hladinou. Čtverce na hladině zaměřené přes satelity každému přesně vymezují prostor průzkumů.

Prozkoumávané hradiště datované od pozdní doby kamenné až do raného středověku je velmi cenným nalezištěm keramiky a kovových šperků.

„Jsme tady proto, abychom hradiště zdokumentovali z pohledu památkové péče a provedli povrchový sběr,“ vysvětluje vedoucí archeologického týmu Barbora Machová.

Události: Potápěči prozkoumávají Dalešickou přehradu (zdroj: ČT24)

„Při každém ponoru se najde třeba deset různých kousků, ale většinou z devadesáti procent to jsou novodobé věci – odpadky,“ přibližuje potápěč Oldřich Švirk.

Práci pod vodou komplikuje velmi malá viditelnost, ve vodě je hodně řas i zvířeného bahna. Proto je velmi praktickou pomůckou podvodního archeologa takzvaná dohledávačka. „Bliká a vibruje, takže jsem schopen zjistit, kde to je,“ dodává Švirk.

Veškeré nalezené předměty zamíří do laboratoří archeologického ústavu Masarykovy univerzity v Brně k podrobnému zkoumání.