Potopený přívoz na Slapech mohl být přetížený. Převozník to odmítá

Potopený přívoz na Slapech mohl být přetížený (zdroj: ČT24)

Policisté vyšetřují sobotní nehodu lodního přívozu na vodní nádrži Slapy jako obecné ohrožení z nedbalosti. Plavidlo se poblíž Živohošti odpoledne začalo potápět. Na palubě bylo podle policie kolem padesáti lidí, nikdo nebyl zraněn a všichni se dostali včas na břeh. Podle jedné z vyšetřovacích verzí byla loď přetížená. Převozník to ale odmítá.

Přívoz vyplul ve dvě hodiny ze Staré směrem k Nové Živohošti. Loď se ale začala brzy potápět. Pomoc přivolali lidé z blízké pláže. Pasažéry pomohli evakuovat dobrovolníci z okolí a záchranáři.

Závodníci na plachetnicích, kteří se na místě účastnili regaty, jim házeli kruhy a plovací pásy. „Našimi čluny bychom to nebyli absolutně schopni zvládnout, takže zaplať pánbůh, že tam byli,“ děkoval jachtařům Petr Souček z Vodní záchranné služby ČČK Praha 6.

Podle policie vezl přívoz kolem padesáti lidí a mohl být přetížený. „Už když jsme nastupovali na loď, tak se nám zdálo, že tam je strašně moc lidí. Ze začátku to bylo v pohodě, když byly malé vlny, tak to na nás jen lehce cákalo, ale pak přišly dvě vlny od rychlých lodí,“ popsal svědek.

Potopený přívoz na Slapech
Zdroj: Vodní záchranná služba

Převozník ale trvá na tom, že cestujících bylo třiatřicet. Jde o maximální počet lidí, které může vzít na palubu. „Pozná se to podle toho, jak jsou místa zaplněná… Přišla ale vlna od nějakého člunu, který projel rychle. Dopadlo to, jak to dopadlo,“ řekl České televizi. Je to podle něj poprvé, co se mu něco takového stalo. 

Loď měla platné technické osvědčení. Pokud plavidlo nemá technickou závadu a pokud není přetížené, tak je podle ředitele pobočky Státní plavební správy Hynka Beneše schopné běžným vlnám čelit. „Pokud by došlo k přetížení na přídi, tak se může stát, že plavidlo začne přídí nabírat vodu,“ dodal.

Přívoz se obnoví nejdříve příští týden

Přívoz se úplně nepotopil. Podle jeho provozovatele ale čeká plavidlo odčerpání zbylé vody a oprava. Provoz lodní dopravy se tak obnoví nejdříve příští týden. Přívoz u Živohošti přepravuje lidi, kočárky a kola. Podle webu Slapské přehrady je v provozu od června do srpna.

Záchranáři nabádají lidi, aby byli na vodě opatrní a ohleduplní. Diskuzi o bezpečnosti vyvolala tragická nehoda na Orlíku z počátku prázdnin, při které po srážce skútru s pramicí zemřela osmnáctiletá dívka. Státní plavební správa proto provádí změny ve značení. Na vodních nádržích vznikají bezpečné zóny pro plavce.