Krkonoše jsou kvůli sběračům borůvek opět zčásti uzavřené

Nájezdy sběračů borůvek znovu vedly Krkonošský národní park (KRNAP) k zákazu vstupu do některých oblastí. Uzavřené jsou od středy 20. července až do 15. října. Běžných návštěvníků se ale opatření nedotkne. Po turistických cestách a cyklotrasách se budou moci procházet či projíždět bez omezení. Zákaz se týká pouze vstupu do volného terénu.

Zákaz vstupu se dotkne asi 15 procent celkové rozlohy rezervace. Omezený bude vstup například v lokalitách Obřího dolu, Vosecké boudy, Lysé hory, Kotle a Luční hory nebo pramene Labe. Lidé se nedostanou ani do okolí Sněžky nebo Luční a Studniční hory.

Omezení vstupu se týká hlavně druhé zóny parku a malé části třetí zóny, kde je normálně volný pohyb mimo cesty povolen. Část území s omezeným vstupem je i v nejpřísněji chráněné první zóně parku, kde je ale vstup mimo značené cesty zakázán celoročně.

Místa se zákazem vstupu správci parku označí v terénu informačními cedulemi v českém, polském a německém jazyce. Přesné vymezení oblastí mohou lidé najít i na úředních deskách jednotlivých měst a obcí na území parku nebo na webové stránce správy KRNAP.

Území Krkonoš s omezeným vstupem
Zdroj: ČT24/KRNAP

„Borůvky nyní začínají dozrávat v nejníže položených partiích parku, na hřebenech budou zralé až později,“ řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Letošní úroda podle něj záleží na lokalitě: „Jsou místa, kde jich je hodně, naopak na některých nejsou letos téměř žádné.“ 

Správci parku omezení vstupu zdůvodňují tím, že sběrači borůvek nešetrným sběrem devastují porosty, snižují množství potravy pro ptáky a zvířata a také poškozují lokality, na kterých se vyskytují chráněné rostliny. Zvěř také kvůli sběračům nemá klid v době říje.

Pokuta až 10 tisíc korun

Omezení vstupu do některých částí KRNAP vyhlásil už pošestnácté. Letos vydané opatření bude ve stejném rozsahu platit i v roce 2017. Loni větší problémy s neukázněnými sběrači nebyly, správa parku jim uložila dvě pokuty a zahájila pět správních řízení.

Zákaz podle Drahného nerespektují hlavně sběrači z Polska a částečně i z Ukrajiny. Největší problémy byly přibližně před osmi lety. Hlavně zahraniční „profesionální“ sběrači tehdy podnikali nájezdy zejména v blízkosti státní hranice. „Místní obyvatelé prakticky nejsou problémovou skupinou. Už si našli místa, kam mohou legálně na borůvky chodit,“ dodal. 

Za porušení nařízení hrozí na místě bloková pokuta ve výši až dva tisíce korun. U závažnějšího přestupku je zahájeno správní řízení, kde může být sankce až 10 tisíc korun. Většina lokalit se zákazem vstupu je ale v první zóně parku. „U většiny přestupců tak automaticky zahajujeme správní řízení,“ upozornil Drahný.