Bývalí policisté odsouzení za smrt bezdomovce chtějí, aby se jim věnoval Nejvyšší soud

Nejvyšší soud dostane dovolání dvou bývalých policistů odsouzených za ubití bezdomovce. Jan Pergl a Lukáš Zahradník nesouhlasí s rozsudkem odvolacího soudu, který je poslal za mříže.

Vrchní soud sice zmírnil původní verdikt nad oběma policisty na polovinu, přesto si stěžují i na čtyřletý trest. „Mohu potvrdit, že se oba muži prostřednictvím svého zmocněnce dovolávají proti pravomocnému rozsudku Vrchního soudu v Praze,“ sdělil ČT mluvčí Krajského soudu v Plzni David Ungr.

Policisté podle obžaloby v roce 2013 v Plzni ubili sedmapadesátiletého bezdomovce. Muže uhodili obuškem, poté ho ještě zkopali a způsobili mu zranění, na která po několika dnech zemřel. Oba obvinění vinu od začátku odmítají a popírají, že by proti bezdomovci použili násilí.

Krajský soud v Plzni je původně poslal na 8 let do vězení, odvolací Vrchní soud v Praze ale trest zmírnil na polovinu. Podle soudce totiž policisté nemohli vědět, jak vážná zranění muži způsobili, protože z místa útoku sám odešel. Zemřel až po dvou dnech.