Nedaleko Hradce zřejmě dopadly meteority. Oblast pročesávají i nadšenci

Pole a lesy severozápadně od Hradce Králové obsadili hledači meteoritů (zdroj: ČT24)

Pole a lesy severozápadně od Hradce Králové se hemží hledači meteoritů. Výpočty Astronomického ústavu Akademie věd totiž ukazují, že v oblasti mezi obcemi Čistěves a Sovětice zřejmě nedávno dopadlo několik úlomků. Odborníky při pátrání doplnili i nadšenci.

Současná technika umožňuje určit místo pádu meteoritů s poměrně vysokou přesností. Slibně nyní vypadají informace o dopadu úlomků u obcí severozápadně od Hradce Králové. Pravděpodobnost, že meteority spadly sem, podle znalců téměř hraničí s jistotou.

„Zajímavostí je, že vědci dokonce také mají jasno i v tom, ve které oblasti by měly být úlomky nejmenší a kde se naopak ukrývají největší, až kilogramové,“ podotknul redaktor ČT Přemysl Šrámek.

Mapa pravděpodobného dopadu úlomků meteoritu u Hradce Králové
Zdroj: ČT24

Na hledání se podílejí odborníci i nadšenci. Na internetových stránkách astronomického ústavu se nachází podrobnosti i s popisem, kde už pátrání probíhalo, pokud by se k hledačům chtěl někdo přidat. Nejvíce lidí zatím přijelo o posledním víkendu, kdy oblast pročesávaly celé rodiny.

„Samozřejmě to hledání je dobré dělat s rozmyslem. Je dobré, když se lidi spojí do větší skupiny, udělají rojnici a pečlivě projdou místa, která jsou přístupná,“ uvedl astronom královéhradecké hvězdárny a planetária Miroslav Brož.

Hledání kosmického objektu může trvat dlouho

Zatím se žádný úlomek nepodařilo nalézt. I když mají lidé k dispozici mapu s vyznačenou oblastí, kde hledat, není vyloučeno, že částečně spadly úlomky i mimo vyznačenou oblast. Na poli, kde by podle výpočtů mohly být jedny z větších kusů meteoritu, navíc nyní roste řepka. Hledat se tak na něm bude až po sklizni. Situaci zkomplikovaly i nedávné přívalové deště.

„Budeme hledat, dokud ho nenajdeme. Což tedy znamená, jestli ho někdo nenajde rychle, i deset let, možná dvacet, možná padesát let,“ řekla královéhradecká astronomka Lenka Trojanová. Pokud si někdo bude myslet, že našel meteorit, s popisem mu pomohou právě ve hvězdárně v Hradci Králové. Pro laika totiž může být velmi snadná záměna s běžným kamenem.

  • Při vstupu do zemské atmosféry v prosinci 2014 meteorit vážil asi 200 kilogramů a měl průměr půl metru. Jasně svítit začal ve výšce zhruba 100 kilometrů nad Opavou. Letěl směrem na jihozápad a postupně se rozpadal a brzdil. Světelnou dráhu dlouhou 170 kilometrů uletěl za bezmála devět sekund. Největší jasnosti přesahující jasnost Měsíce v úplňku dosáhl ve výšce 37 kilometrů nad zemí severovýchodně od Vírské přehrady a pohasl ve výšce necelých 25 kilometrů nad zemí jihovýchodně od Žďáru nad Sázavou. První, asi centimetrový úlomek byl tehdy nalezen po jedenácti dnech u Nové Vsi u Nového Města na Moravě. Druhý meteorit se našel 12. ledna u obce Vatín na Žďársku. Třetí nález byl hlášen o den později.