Brněnští lidovci se nedohodli s ČSSD, místo toho jednají s ANO

Po více než šestihodinovém jednání zamítl městský výbor KDU-ČSL v Brně původní dohodu s ČSSD o hledání nových partnerů do koalice, která Brno povede. Předseda tamních lidovců Jiří Mihola uvedl, že šlo o jednoznačné rozhodnutí. Prioritu má nyní nabídka ANO a jeho partnerů Žít Brno, Strany zelených a TOP 09 na vznik pětikoalice. Koalice se ve městě rozpadla v dubnu.

„Městský výbor KDU-ČSL nepodpořil pokračování společné dohody o společném postupu v hledání koaličního půdorysu s ČSSD. Bylo to jednoznačné rozhodnutí,“ řekl Mihola. Podle něj plány s ČSSD nespěly k funkčnímu řešení situace, i když do této varianty lidovci vkládali naděje.

V případě, že se lidovci s ANO a dalšími stranami dohodnou, koaliční složení by zůstalo stejné jako to původní, navíc ale se zastupiteli TOP 09. Vyjednávací tým povede Mihola a další tři lidovci. Není v něm ale bývalá primátorova náměstkyně Klára Liptáková, která před týdnem spolu s dalšími radními složila funkci. Podle Miholy to není podstatné.

Nic jsme personálně neřešili. Upřednostňujeme hledání funkčního půdorysu, personální otázky se budou řešit až v návaznosti,“ dodal.
Jiří Mihola
Předseda brněnské KDU-ČSL

„Koalici schvaluje městský výbor, ne jednotlivci,“ uvedl a dodal, že Liptáková zůstává dál v čele klubu zastupitelů strany. S ANO a dalšími stranami chtějí nyní lidovci hledat programový průnik. Podle Miholy jde o vytváření nové koalice, nikoli o navazování na tu starou. 

Lidovci v Brně se nedohodli s ČSSD (zdroj: ČT24)