Liptáková rezignovala na funkce v KDU-ČSL. Nesouhlasí s ukončením dohody mezi lidovci a ČSSD

Bývalá náměstkyně brněnského primátora Klára Liptáková oznámila rezignaci na funkci první místopředsedkyně KDU-ČSL Brno-město i na pozici člena městského výboru strany. Nesouhlasí totiž s pondělním rozhodnutím výboru o ukončení dohody mezi KDU-ČSL a ČSSD o hledání nových koaličních partnerů. V zastupitelstvu města zatím zůstává. Naopak na funkci předsedkyně klubu lidoveckých zastupitelů také rezignuje.

Liptáková oznámila rezignaci brněnskému předsedovi strany Jiřímu Miholovi. „Tímto krokem se distancuji od pondělního usnesení Městského výboru KDU-ČSL Brno-město o jednostranném ukončení dohody uzavřené mezi KDU-ČSL a ČSSD za situace, kdy ČSSD neporušila svůj závazek a naopak dávala najevo, že ho respektuje a hodlá dodržet,“ řekla Klára Liptáková.

Sama dohodu porušit nechtěla. „Jsem přesvědčena, že tento postup nelze hodnotit jinak než jako snahu být za každou cenu v uvozovkách při tom,“ doplnila Liptáková, která ještě na počátku minulého týdne byla primátorovou náměstkyní, ale spolu s dalšími dvěma radními funkce složila.

Situaci na brněnské radnici komentuje redaktorka Barbora Měchurová (zdroj: ČT24)

V Brně se v dubnu rozpadla koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ. KDU-ČSL uzavřela dohodu s ČSSD, ostatní tři strany se dohodly s TOP 09, avšak nikdo neměl většinu v zastupitelstvu. Protože se nepodařilo vytvořit zamýšlenou společnou šestičlennou koalici, dalo ANO jako vítěz voleb nabídku na pětikoalici KDU-ČSL a ČSSD.

Zatímco ČSSD řekla, že dohodu s KDU-ČSL neporuší a do koalice bez lidovců nepůjde, lidovci se v pondělí rozhodli smlouvu se sociální demokracií zrušit, protože podle předsedy Miholy nevedla k žádnému řešení. KDU-ČSL tak bude jednat o nabídce ANO na vytvoření pětikoalice.

  • ANO - 12
    Žít Brno - 7
    KDU-ČSL - 7
    Strana zelených - 4
    TOP 09 - 4
    celkem – 34 zastupitelů

Rozhodnutí KDU-ČSL otevřelo cestu k nové koalici

Většina brněnských politických stran vnímá rozhodnutí KDU-ČSL jako otevření cesty k nové koalici. Jednání o spolupráci pěti stran, které by měly vládnout Brnu - tedy hnutí ANO, Žít Brno, zelených, lidovců a TOP 09 - by mohla začít už koncem tohoto týdne. Sociální demokracie se jich ale s největší pravděpodobností účastnit nebude.

„Udělali všechno pro to, aby se do staré koalice vrátili a to za každou cenu. Nerozumíme tomu a nerozumíme ani tomu, proč vypověděli dohodu o společném postupu,“ říká zastupitel Oliver Pospíšil (ČSSD).

Primátor Petr Vokřál je naopak spokojený. „Domnívám se, že to je racionální krok vedoucí k tomu, aby mohla vzniknout nová koalice,“ vysvětluje Vokřál. Primátor si od jednání s lidovci nově bez Kláry Liptákové slibuje, že bude snazší. Byla podle něj radikálním zastáncem štěpení koalice.

Situaci na brněnské radnici komentoval v Událostech v regionech politolog Stanislav Balík (zdroj: ČT24)