Soud opět řeší loupež 77 milionů. O přepadení vozu se pokusili dvakrát, uvedl bývalý spoluvězeň

Soud kvůli loupeži 77 milionů v srpnu 2006 pokračuje. U soudu vypovídal třeba bývalý spoluvězeň jednoho z obžalovaných – Romana Dolíhala. V případu jsou obžalovaní celkem čtyři lidé. Tři expolicisté, kteří se podle státního zástupce podíleli na přepadení dodávky s penězi na cestě mezi Slavkovem u Brna a Rousínovem, a ještě jeden člověk, který pomáhal ukrýt tělo zavražděného řidiče vozu. Právě nalezení jeho ostatků pomohlo kriminalistům v rozplétání případu.

Jiří Adámek, který byl ve vězení s obžalovaným Romanem Dolíhalem, uvedl, že spolu v minulosti mluvili o podrobnostech případu a Dolíhal prý řekl, že si „nechal peníze z loupeže“. Adámkova výpověď ale vyzněla neurčitě, protože soudu zmínil, že už si nevzpomíná na podrobnosti rozhovoru a že leccos mohl vědět jen z televize, případně hypotetické úvahy a ne z hovoru s obžalovaným.

Adámek ale potvrdil, že podle Dolíhalova vyjádření se lupiči o přepadení vozu bezpečnostní služby pokoušeli dvakrát. Poprvé se jim porouchalo auto. Druhý pokus ale nakonec hodnotili jako úspěšný, v kurzovním voze totiž bylo více peněz.

„Nic takového jsem nikdy neřekl,“ zdůraznil po Adámkově výpovědi Dolíhal. Jeho obhájce Robert Grund označil Adámka za nedůvěryhodného svědka. Adámek s Dolíhalem figuroval také v jiné trestní kauze, kde neúspěšně žádal o status spolupracujícího obviněného.

Postupně u soudu vypovídají i další svědci. Ve středu například bývalý pracovník bezpečnostní agentury, který měl v den přepadení volno. Uvedl, že šlo o špičkově zabezpečené vozidlo a v případě potíží měla posádka v telefonech navoleno nouzové číslo na dispečera. Při přepadení však telefon údajně využil jen takzvaný doprovodce, nikoliv řidič a vedoucí vozu. 

Bratr Romana Dolíhala Antonín se k loupeži přiznal

V kauze jsou obžalováni bratři Dolíhalovi – Antonín a Roman, Jaroslav Havlík a Jiří Bartoň. Z přepadení kurzovního vozu s několika desítkami milionů viní státní zástupkyně první tři jmenované, Bartoň se podle ní na loupeži nepodílel, ale pomáhal ukrýt tělo zavražděného řidiče. Právě on se už ke svému činu přiznal. Naopak Havlík, který je stíhán za přepadení dodávky, popřel, že by se na něm podílel.

Stejně jako on svou vinu popírá také jeden z bratří – Roman Dolíhal. U soudu uvedl, že nemá s loupeží nic společného a že neexistují důkazy, že by se jí účastnil. Jeho bratr Antonín, který v kauze figuruje jako spolupracující obviněný, ale vypověděl opak. Soudu řekl, že Roman přepadení organizoval a loupež byla domluvená s velitelem kurzovního vozu. Po společné domluvě pak sehnal převleky a další vybavení. Peníze si pak, podle jeho slov, rozdělili ještě s jedním kolegou a řidičem vozu, který byl podle obžaloby jejich komplicem. 

Právě šofér dodávky čtyři roky po loupeži zmizel. Jeho tělo objevili kriminalisté až loni při prohlídce pozemku v Drásově, který patří Romanu Dolíhalovi. Ten řidiče podle Antonína zabil. Jeho bratr tuto výpověď ale popřel. Řidiče prý našel mrtvého v místnosti se svým bratrem Antonínem, ale nemůže říct, že by to udělal on. Podle státní zástupkyně šoféra zardousil Roman Dolíhal proto, aby se zbavil nepohodlného komplice.

Nalezení ostatků pomohlo kriminalistům v rozplétání případu. Dříve jim totiž chyběl dostatek důkazů pro obvinění. Policie sice rozjela rozsáhlé vyšetřování ihned po přepadení, ale pachatele se jí tehdy odhalit nepodařilo. Nepomohlo ani vypsání odměny na jejich dopadení ve výši 20 tisíc euro okradenou společností. Kriminalisté pak případ na několik let odložili.

Obžalovaným hrozí až patnáct let vězení

Kurzovní vůz bezpečnostní služby Brink's C.L. jel v srpnu 2006 po cestě mezi Slavkovem u Brna a Rousínovem. Tam ho zastavili lupiči převlečení za policisty a za pět minut z něj uloupili 77 milionů korun. Peníze se dosud nenašly. Lupiči část z nich podle obžaloby vložili do nemovitostí, část svěřili podvodníkovi a přišli o ně.

Pokud soud potvrdí jejich vinu, hrozí expolicistům trest odnětí svobody v délce osm až patnáct let. „U pachatele vraždy patnáct až dvacet let. Obžaloba byla podána ještě na jednoho muže, který se jako pomocník podílel na ukrytí těla zavražděného,“ vysvětlil mluvčí Krajského státního zastupitelství Brno Hynek Olma. Halíkovi za napomáhání hrozí čtyřleté vězení.