Restaurační budova Národního divadla jde do dražby. Vyvolávací cena 87 milionů

Insolvenční správce společnosti Themos Adam Sigmund rozhodl o tom, že restaurační budova Národního divadla, kterou firma vlastní, půjde v květnu do dražby s vyvolávací cenou 87 milionů korun, píše E15.cz. Sigmund tak učinil na pokyn společnosti Glory Daze, což je v Česku neznámý zajištěný věřitel z Britských Panenských ostrovů.

Společnost Glory Daze má k budově zástavní právo. Pohledávka pochází ještě z úvěru, který firmě Themos v roce 1994 dala Agrobanka, píše deník. Odhadní cena budovy, která vznikla spolu s Novou scénou Národního divadla v 80. letech, je podle dražební vyhlášky 124 milionů korun. Prodej organizuje dražební společnost Prokonzulta.

Přestože se nemovitost nachází v atraktivní lokalitě, není podle E15 jisté, jestli se v prvním kole dražby kupec najde. „Největší slabinou draženého objektu je, že se nachází na pozemku jiného vlastníka, konkrétně Komunity Římské unie řádu sv. Voršily. To bude limitovat budoucí nakládání s objektem jak z hlediska rekonstrukce a využití, tak z hlediska budoucí obchodovatelnosti objektu,“ sdělil listu specialista na obchody s komerčními nemovitostmi Petr Vomastek.

Zájemce o objekt může odradit také dosud pravomocně neukončený spor o vyloučení budovy z majetkové podstaty Themosu. Krajský soud v Brně žalobu bývalého šéfa Themosu Michaela Petrůva na vyloučení budovy z konkurzní podstaty sice na podzim zamítl, žalobce se však odvolal.

Voršilky prodaly něco, co jim vlastně nepatřilo

Kauza se táhne již od roku 1990. Voršilky v té době dostaly od státu provozní budovu Nové scény v restituci. Později se přišlo na to, že k vrácení došlo nedopatřením. Řádové sestry však nemovitost mezitím prodaly Themosu.

Většinovým vlastníkem zkrachovalého Themosu jsou od roku 2009 nepřímo dvě kyperské společnosti s neznámými vlastníky. Do insolvence se Themos, jehož nejcennějším aktivem je právě provozní budova Národního divadla, dostal v roce 2013.