Na setkání volyňských Čechů se vzpomínalo na Černobyl i Havla

Volyňští Češi oslavovali na plese (zdroj: ČT24)

Před čtvrt stoletím se do tehdejšího Československa vrátila první skupina volyňských Čechů. Na Královéhradecku se jich během víkendu na plese sešly dvě stovky, aby společně zavzpomínali na místa v oblasti Černobylu, odkud přišli, nebo na začátky života ve staronové vlasti. Setkání má více než stoletou tradici, první se konalo v roce 1911 ve vesnici Malá Zubovščina.

Pro mnohé znamenala událost setkání s početnou rodinou. Část života sice hovořili ukrajinsky, češtinu ale ani tak nezapomněli. Někteří na Ukrajině zůstali a dál staví mosty mezi krajany.

Volyň na Ukrajině se v 19. století stala domovem pro 100 tisíc chudých Čechů. Jenže i tam se jejich život spíš zhoršil. I proto, že osady Zubovščina a Malinovka byly jen pár desítek kilometrů od epicentra jaderné katastrofy v Černobylu. Někteří dorazili po pětadvaceti letech zpět do Československa na pozvání prezidenta Václava Havla. 

Na Zubovščinu volyňští Češi nezapomínají ani dnes. Sbírkou z Nechanic pomohou opravit tamní hřbitov s českými jmény na náhrobcích.