Část Libeňského mostu bude pět nocí neprůjezdná

Libeňský most začíná s dopravním omezením (zdroj: ČT24)

Část Libeňského mostu v Praze bude na pět nocí uzavřená. Technická správa komunikací chce během této chvíle provádět statická měření. Poprvé bude most uzavřen v neděli 13. března od 20 hodin. Uzavírka potrvá vždy do 4:30 druhého dne. Místo tramvají, které na most nebudou smět vůbec, vyjede na silnici náhradní autobus.

Omezení dopravy se bude týkat části směrem k Palmovce, která není nad řekou, a to v úseku Štorchova–Voctářova. „Uzavírka se nedotkne samotného mostu přes řeku a při nájezdu na Libeňský most bude využita nájezdová a sjezdová rampa ulice Štorchova. Vjezd bude z ulice Voctářova u prodejny Kaufland,“ uvedla mluvčí Technické správy komunikací.

Tramvaje naproti tomu dostanou ve zmíněný čas na most úplný zákaz vjezdu. Dojde tedy k přerušení obousměrného provozu v úseku Palmovka–Dělnická. Dopravu místo nich zajistí náhradní autobusová linka X1, která pojede po objízdné trase Palmovka–Maniny–Dělnická. 

Radní Prahy 7 Lenka Burgerový uvedla, že podobných testů bude na mostě probíhat ještě několik, aby se vyhodnotil jeho konečný stav a mohlo se podle něj přistoupit k opravě. „Způsobů opravy může být několik. Každý z nich má nějakou finanční náročnost a je potřeba, aby byly peníze investovány správně,“ dodala. 

Nejhorší stav ze všech pražských mostů

Správa komunikací vyhodnotila, že Libeňský most je v nejhorším stavu ze všech pražských mostů. Dříve navrhovaná přestavba a rozšíření měly vyjít na zhruba dvě miliardy. V roce 2009 dokonce vydaly úřady stavební povolení, o čtyři roky později jeho platnost prodloužily.
Stavět se nikdy nezačalo. Od roku 1928, kdy byl most uveden do provozu, nebyla ani jednou opravena jeho nosná konstrukce.

Libeňský most testují konstruktéři (zdroj: ČT24)

Praha uvažovala, že most kvůli jeho dezolátnímu stavu zbourá, avšak zastupitelé hlavního města letos v únoru rozhodli, že most bude opraven v jeho současné podobě. V návrhu totiž bylo i jeho rozšíření, nebo přestavba. Za zachování současné podoby mostu bojovaly také dvě občanské petice. Kdy a jak přesně bude most opraven a kolik bude rekonstrukce stát, zatím není jasné.