Žalobce, který pomohl exsenátorovi Novákovi z cely, potrestal soud snížením platu

Chomutovský státní zástupce Ladislav Kosán se podle kárné žaloby, kterou na něj podala pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, dostatečně nepostavil proti propuštění exsenátora ODS Alexandra Nováka z vězení. Nejvyšší správní soud potrestal žalobce snížením platu o deset procent na dobu devíti měsíců.

Bývalý senátor ODS a starosta Chomutova Alexandr Novák podle státního zástupce Kosána podmínky podmíněného propuštění splňoval. Kosán, který čelí kárné žalobě u Nejvyššího správního soudu, řekl, že přistupoval k Novákovi jako ke všem ostatním odsouzeným a za svým názorem si stojí. „Měl všechny předpoklady, aby na svobodě mohl vést řádný život,“ řekl Kosán.

Za bývalého senátora se zaručil motorkářský klub

Alexandr Novák byl odsouzen za korupci. Soud v Chomutově ho ovšem v polovině trestu propustil. A to přesto, že se při nástupu do vězení výkonu trestu snažil vyhýbat a musela si pro něj přijít policie. Za úplatek přes 40 milionů korun tak bývalý politik ve vězení strávil namísto čtyř dva roky.

Žalobce, který pomohl exsenátoru Novákovi z cely, potrestal soud snížením platu (zdroj: ČT24)

Klíčovou roli v jeho propuštění sehrála záruka, kterou mu poskytl motorkářský klub GRYFONS z Mostecka. Motorkáři slíbili, že dohlédnou na to, jak se Novák na svobodě bude chovat. To soudci stačilo. Propuštění Alexandra Nováka navíc podpořil i státní zástupce Ladislav Kosán. Vzdal se také práva na odvolání.

Bradáčová: Kosán ohrozil důvěru v nezávislý postup státního zastupitelství

Jednání Ladislava Kosána se nelíbilo jeho nadřízeným. Podle dostupných informací totiž sám dokonce podal podnět k propuštění odsouzeného. A to prověřoval jak nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, tak i vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Podle ní jednání Ladislava Kosána ohrozilo důvěru v nezávislý a nestranný postup státního zastupitelství. Lenka Bradáčová nakonec navrhla Kosána před kárný senát postavit.

Státní zástupce postupoval podle soudu liknavě a pasivně

Kárný senát dospěl k závěru, že Ladislav Kosán skutečně porušil povinnosti státního zástupce, postupoval liknavě a pasivně. „Právně se nevypořádal s důvody, proč Alexandr Novák s předchozími žádostmi o podmínečné propuštění neuspěl. Navíc se ztotožnil s tím, že chomutovský soud neprovedl zevrubné dokazování, než Nováka pustil na svobodu,“ řekl předseda kárného senátu Jiří Palla.

Kosán už před lety čelil obžalobě z korupce. Několik let kvůli tomu nemohl pracovat, nakonec jej ale justice obžaloby zprostila a mohl se vrátit na státní zastupitelství. Nejpřísnějším trestem, který mohl kárný senát státnímu zástupci uložit, by bylo odvolání z funkce. K takto krajnímu řešení ale Nejvyšší správní soud přistupuje jen velice zřídka. Od roku 2009 tímto způsobem o post přišli jen dva státní zástupci.