Startovací byty v centru Prahy musel rozdělit los. Garsonka vyjde na 4 tisíce

Městská část Praha 1 postavila za 188 milionů korun mezigenerační dům s bydlením pro seniory a současně i pro mladé. V domě budou od dubna využívat šestnáct startovacích bytů s velmi výhodným nájmem. Zájem byl tak veliký, že o nových nájemcích muselo rozhodnout losování.

Startovací byty jsou v nově postaveném domě v Samcově ulici. Mezi šťastlivci, které radnice vylosovala, jsou například sourozenci Vandasovi. Nájem v 35metrovém 1+kk je vyjde na čtyři tisíce měsíčně. Oproti běžným cenám v centru jde asi o třetinu.

Mladí nájemníci se mohou nastěhovat v dubnu. Zůstat smí maximálně tři roky. Pak si byt vylosují další. Vedle bytů pro mladé jsou v domě také tři patra určená pro seniory. Ti by se měli nastěhovat v průběhu května.

Podle starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého (TOP 09) se město dlouhodobě snaží obrátit nepříznivý trend s vybydlováním této městské části: „Bytové prostory byly měněny na nebytové.“

Městská část disponuje řadou volných bytových jednotek. Podle předsedkyně sociálního a bytového výboru Prahy 1 Šárky Táborské jsou ale v dezolátním stavu a potřebují projít rozsáhlou rekonstrukcí.

O startovací byty je zájem po celé republice

O startovací byty pro mladé je velký zájem nejen v Praze, ale i v jiných městech. Nájemníky museli minulý týden losovat například v Pardubicích. O 25 bytů mělo zájem téměř 200 uchazečů. Pro žádost je ale třeba splňovat i několik podmínek, jako být například bez dluhů.

V Brně se zase chtějí zaměřit na sociálně slabé rodiny. Připravené pro ně mají zvýhodněné městské byty, které rozdělí mezi 50 vylosovaných rodin z 500 vytipovaných. Podmínkou bude souhlas s pravidelnou návštěvou sociálního pracovníka.

Praha 1 vylosovala nájemce startovacích bytů v centru (zdroj: ČT24)