Červený kříž v Hradci přišel o registraci. Asi stovka seniorů i o peníze

Královéhradecký Červený kříž přišel kvůli neprůhlednému účetnictví a nevysvětleným dluhům o registraci. Organizace ve městě dlouhodobě zajišťuje chráněné bydlení nebo asistenci pro handicapované. Její zaměstnanci zatím fungují dál, nikdo ale neví, jak dlouho ještě.

Pražská centrála zrušila organizaci registraci o víkendu. Vedle dluhů a údajných machinací v účetnictví šlo i o seniory, kteří neodjeli na zaplacený pobyt. Podle prezidenta Českého červeného kříže (ČČK) Marka Jukla je poškozených asi stovka. Někteří už podali na policii i trestní oznámení. 

Poškození by své pohledávky měli přihlásit do insolvečního řízení proti oblastní pobočce. Podrobnosti najdou na webu ČČK. Podle Jukla se s nimi poté Červený kříž dohodne na kompenzaci. „Chápeme to jako náš morální závazek,“ dodal. 

Pobočka se chce proti zrušení registrace odvolat. Podle Jukla už ale usnesení o zrušení registrace nabylo účinnosti. Klientům spolku slibuje pomoc Královéhradecký kraj i magistrát.

V chráněném bydlení pro lidi s mentálním postižením ve Všestarech u Hradce má Červený kříž devět klientů. Učí se zde samostatnému životu – vařit i nakupovat. „Mohli bychom jim nabídnout přestěhování do některého z krajských zařízení,“ uvedla náměstkyně primátora Aneta Maclová (nestr.).

Červený kříž v Hradci Králové přišel o registraci (zdroj: ČT24)

Pobočka provozuje i asistenční službu. Sourozence Fleškovi například denně vozí auto s logem Červeného kříže do speciální školy v Hradci. Bydlí totiž ve dvacet kilometrů vzdálených Ředicích. „Obtelefonovala jsme možná přes dvacet organizací a až Červený kříž nám vyšel vstříc,“ řekla České televizi matka dětí Daniela Flešková.

V Hradci by mohla vzniknout nová pobočka

Podle Jukla budou dosavadní činnosti oblastního spolku zajišťovat spolky jiné. V budoucnu by pak v Hradci Králové mohla vzniknout i nová oblastní pobočka s novými lidmi. Ti současní se ale nevzdávají.

Za celou existenci Českého červeného kříže došlo ke zrušení registrace jen jednou, a to v roce 2013. Tehdy o ni přišel oblastní spolek v Ústí nad Labem. Měl dluh asi 150 tisíc korun a byl bez ředitele. Některé z jeho činností tehdy převzala charita nebo město, jiné zanikly. Teprve loni na podzim převzal činnost zrušeného spolku Český červený kříž v Děčíně.