Mariánské Lázně už mají lékařskou pohotovost – nemocnice rozšířila také ambulanci

V nemocnici v Mariánských Lázních zahájila provoz lékařská pohotovost, chirurgická ambulance pak od středy rozšířila svůj provoz. Vedle Karlovarského kraje na to přispěl také Plzeňský kraj – jedna třetina pacientů by totiž měla být z Tachovska, kde žádná nemocnice s akutní péčí není. Majitel nemocnice Jakub Zavoral plánuje do budoucna v Mariánských Lázních také zajistit akutní internu.

Tři měsíce trvalo, než se v Mariánských Lázních podařilo najít na zajištění pohotovosti dost zdravotníků. „Teď máme nasmlouváno 11 lékařů a 13 sestřiček,“ uvedla lékařka Věra Procházková. Obě služby budou fungovat ve všední dny od 07:00 do 21:00 a o víkendu od 09:00 do 21:00.

O zajištění lékařské pohotovosti začaly Mariánské Lázně jednat zhruba před rokem. Spád věci nabraly poté, co většinový podíl v nemocnici odkoupil spolumajitel Podřipské nemocnice v Roudnici nad Labem Jakub Zavoral.

Provozování pohotovosti přijde letos nemocnici na více než 7,5 milionu korun. Město Mariánské Lázně, které v nemocnici vlastní podíl 14 procent, na pohotovost přispělo dvěma miliony. Karlovarský a Plzeňský kraj ji shodně podpořily částkou 1,2 milionu. Smlouvu s nemocnicí zatím kraje uzavřely na jeden rok.

Plzeňský kraj nemocnici podpořil především proto, že jednu třetinu jejích pacientů tvoří obyvatelé Tachovska. „V loňském roce jsme vypsali veřejnou zakázku na 5,2 milionu korun na zajištění lékařské pohotovosti na Tachovsku, a nepodařilo se nám to zajistit. Na Tachovsku prostě není tolik lékařů. Nemocnice v Plané se zavřela v roce 2003 a od té doby občané Tachovska akutní péči citelně postrádají,“ vysvětluje radní Plzeňského kraje Milena Stárková.