Hledá se chirurgická pohotovost - Zn.: 106 km mezi nemocnicemi

Tachov - 800 Kč na hodinu. Tolik nabízí Plzeňský kraj lékařům jako plat za službu na chirurgické pohotovosti na Tachovsku. Jenže lékařů je tady málo a sehnat je se nedaří. Navíc nemocnice tady přestala fungovat před 12 lety. V Česku jde o největší území, kde lidé nemají zajištěnou akutní péči.

Například se zlomeninou ruky - pokud se úraz stane po 15:00 odpoledne nebo o víkendu - pacienta na Tachovsku nikdo neošetří. Buď bolesti vydrží do druhého dne, nebo musí počítat s tím, že do nejbližší nemocnice trvá cesta zhruba 40 minut. Varianty jsou jet do Fakultní nemocnice do Plzně, do nemocnice ve Stodu, do Chebu a nebo Karlových Varů.

Vzdálenost z Tachovska do nejbližších nemocnic

  • Tachovsko – FN Plzeň – 60 km
  • Tachovsko – Stodská nemocnice – 44 km

Krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková (ČSSD) uvedla, že nejblíž k Tachovsku je nemocnice ve Stodu, ale tam je v současné době velký problém se zajištěním lékařské všeobecné pohotovosti přímo pro oblast Stodu. „A co se týká chirurgické pohotovosti, tak tam nemáme kapacity na to, aby lékaři, kteří slouží služby v nemocnici, ještě zajistili služby pro tachovský okres,“ konstatovala Milena Stárková (ČSSD), radní Plzeňského kraje pro zdravotnictví.

Kraj loni nabízel na chirurgickou pohotovost na Tachovsku 2,6 milionu korun na rok. Zájem lékařů byl ale nulový. „Když si přečetli počet hodin a částku, která je na to daná, vyhodnotili to, že za to se to pořídit nedá,“ uvedla Martina Němečková, starostka Plané na Tachovsku.

Podle starostky je navíc v oblasti Plané problém i s věkem lékařů: „Lékařů tady příliš nemáme a ti, kteří tady jsou, tak nám postupně stárnou. Takže nám slouží běžně lékaři v důchodovém věku. A mladí lidé, kteří vystudují medicínu, tady samozřejmě nezakoření, protože tady nemají nemocnici okresního typu, tím pádem tady nemají práci,“ uvedla Martina Němečková, starostka Plané na Tachovsku.

Na otázku, jestli se situace může ještě zhoršit, starostka Plané uvedla, že pravděpodobnost je skoro stoprocentní: „Ti, co tady slouží teď, jsou opravdu v pokročilém věku, a noví tady nezůstávají. Až přijdete za 5 let a zeptáte se, jak jste na tom se zdravotní péčí na Tachovsku, tak se bojím, že řeknu, že ještě hůř, že už třeba nemáme pediatra a nebo nemáme kardiologa. Ale snažím se na to dívat pozitivně a snažím se právě přemýšlet o tom, co by se dalo udělat, aby se situace, která už takhle je velmi nestandardní, velmi špatná, aby se ještě dál nezhoršovala,“ dodala starostka Plané na Tachovsku Martina Němečková.

Kraj vypíše pro Tachovsko veřejnou zakázku za 5,2 milionu korun 

Plzeňský kraj to teď zkouší znovu a peněz nabízí víc – o vypsání veřejné zakázky na zajištění chirurgické pohotovosti na Tachovsku bude Rada Plzeňského kraje rozhodovat zřejmě v dubnu. „Mělo by to být na dvojnásobek, než tomu bylo v loňském roce. To znamená 5,2 milionu korun,“ uvedla k výši částky Milena Stárková (ČSSD), krajská radní pro zdravotnictví.

Jen za víkendovou pohotovost - to je 30 hodin -  by si tak chirurg přišel na více než 16 000 Kč. Což je téměř dvojnásobek toho, co si lékař na obdobné pozici vydělá za sobotu a neděli v krajské nemocnici.

„Chirurgická pohotovost je poměrně složitý druh pohotovosti. Obecně Plzeňský kraj zajišťuje všeobecnou pohotovost, a potom taky pohotovost dětskou. Chirurgická pohotovost by měla kromě práce chirurga a práce zdravotní sestry zahrnout i určitý komplement různých služeb. To znamená, aby lékař chirurg měl k dispozici laboratoř, sono, ultrazvuk, rentgen – to všechno k sobě patří. Takže ono je poměrně složité chirurgickou pohotovost bez fungující nemocnice potom v takovém regionu zajistit,“ řekla krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková.

Na Tachovsku by podle krajské radní pro zdravotnictví připadalo v úvahu pouze soukromé zařízení Swiss Med Clinic. „Domnívám se, že pouze v tomto zařízení je možno tuto chirurgickou pohotovost provozovat. Druhou možností by ještě byla teoreticky poliklinika v Tachově, ale tamní ředitel pan Tuháček mi dal písemné vyjádření, že poliklinika Tachov není schopná plnohodnotně tu chirurgickou pohotovost pro Tachovsko zajistit,“ řekla krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková.

Soukromá klinika Swiss Med Clinic Planá nabídku kraje zvažuje, čeká ale na přesné parametry výběrového řízení. Jenže Tachovsko má ještě jeden problém, a sice že tam chybí lékaři. „Oslovovali jsme jednak místní lékaře, to znamená místní specialisty, chirurgy, a pak jsme oslovovali i lékaře z okolních nemocnic,“ uvedl primář chirurgie Swiss Med Clinic Planá Josef Švec. Konkrétně to byli lékaři z Chebu a Domažlic. „Z místních lékařů chirurgů by byl ochoten sloužit vlastně jen jeden lékař. Ostatní lékaři více méně argumentují tím, že mají hodně práce na svých mateřských odděleních, a proto by nemohli sloužit chirurgickou pohotovost tady v Plané nebo případně v Tachově,“ řekl Josef Švec, primář chirurgie Swiss Med Clinic Planá.

image_637893
Zdroj: ČT24

Na otázku, jestli vidí jako reálné, že by se do Plané na pohotovost podařilo lékaře sehnat, Josef Švec odpověděl, že pokud bude více lékařů i v okolních nemocnicích, reálné by to bylo. „Za současné situace to přiliš reálné nevidím,“ řekl Josef Švec, primář chirurgie Swiss Med Clinic Planá.

„Základní problém asi nejsou úplně peníze, ale je to personální zajištění. A to jak v počtu chirurgů, ochotných nám tady vypomoct a sloužit pohotovost, tak v počtu rentgenologů, protože potřebujeme mít zajištěnou sonografii,“ uvedl Dan Romportl, ředitel Swiss Med Clinic Planá. Podle ředitele by pro zajištění chirurgické pohotovosti bylo potřeba minimálně 6, ale spíše 8 chirurgů.

V Mariánských Lázních skončila nemocnice s akutní lůžkovou péčí 

Ale situce v západních Čechách je ještě horší. Chirurgickou pohotovost už nemá ani zredukovaná nemocnice v Mariánských Lázních. Výsledek - mezi Chebem a Plzní je 106 kilometrů, kde lidi nikdo během pozdního odpoledne, noci nebo víkendu neošetří.

image_637895
Zdroj: ČT24

V rozpočtu Plzeňského kraje pro letošní rok bylo podle krajské radní pro zdravotnictví schváleno 141 milionů pro zajištění všech 6 krajských subjektů, to znamená 4 akutní nemocnice a 2 léčebny dlouhodobě nemocných. „Nevím, jestli ta částka bude stačit, protože ten rozpočet se dělá v době, když ještě není známa úhradová vyhláška,“ uzavřela krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková.

Bude na Tachovsku fungovat chirurgická pohotovost? (zdroj: ČT24)