Karlovarské Vřídlo bude dva roky tryskat jinde, budova kolonády je v havarijním stavu

Události v regionech: Karlovarské Vřídlo zůstává i po pravidelné odstávce zavřené (zdroj: ČT24)

Karlovy Vary zůstanou zatím bez největší turistické atrakce. Tamní Vřídlo zůstává i po pravidelné odstávce zavřené. A kvůli bezpečnosti se turisté nedostanou ani do části Vřídelní kolonády. Důvodem je havarijní stav budovy. Nejznámější lázeňský pramen se během dvou měsíců dočasně přesune na jiné místo a tam zůstane dva roky.

Nejznámější karlovarský pramen už od 18. ledna netryská. Každoroční odstávka Vřídla sice v úterý skončila, ale dveře do hlavní haly kolonády zůstávají dál zavřené. Turisté odcházejí s nepořízenou.

Jak konstatoval mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál, o uzavření části Vřídelní kolonády rozhodl stavební úřad kvůli havarijnímu stavu.

Problém je v podzemí Vřídla. Na stavbu už 40 let působí horko, vlhko a agresivní plyny. Podle náměstka primátora Karlových Varů Čestmíra Bruštíka (ANO) je tam kvůli působení oxidu uhličitého a minerální vody zkorodovaný a poškozený celý stropní systém.

Strop v podzemí Vřídla museli už na podzim podepřít desítkami sloupů
Zdroj: ČT24

Strop v podzemí museli už na podzim podepřít desítkami sloupů. Rozpadá se ale i ocelová konstrukce kolonády a skleněné stěny jsou popraskané. Kvůli nutné rekonstrukci bude přesunuté i samotné Vřídlo.

To náhradní bude od 15. dubna tryskat před hlavním vchodem do Vřídelní kolonády v sousedství Divadelního náměstí. Voda se ale dostane jen do 6 metrů, tedy zhruba do poloviční výšky než dosud. V provizoriu bude Vřídlo nejméně dva roky.

Budova Vřídelní kolonády
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Česká televize získala první oficiální podobu nouzového přemístění horkého pramene. Magistrát za úpravy a následnou rekonstrukci zaplatí zhruba 40 milionů korun. Evropské dotace ale nedostane. Projekty spojené s lázeňstvím se už totiž přestaly podporovat. Jak říká primátor Petr Kulhánek (KOA), město musí vystačit jen s penězi z vlastního rozpočtu.

Narušená statika novodobé kolonády nedávno oživila i nápad na její zbourání a nahrazení replikou té původní z roku 1879. To ale radnice kvůli vysokým nákladům odmítá.

  • Současná podoba Vřídelní kolonády pochází ze 70. let - otevřena byla 11. května 1975 jako architektonický počin architekta Jana Otruby ve funkcionalistickém slohu.