Karlovarské Vřídlo netryská. Řeší se, co s ním dál

Karlovarské Vřídlo je od pondělí 18. ledna zavřené, čeká ho téměř měsíční odstávka. Kromě běžné údržby, která je s pravidelnou odstávkou spojená, nechá město prozkoumat rozsah poškození Vřídelní kolonády. Kontrola by měla ukázat, jak velké opravy stárnoucí konstrukce kolonády vyžaduje.

Správce nyní čeká údržba, při níž musí potrubí i pitné stojánky zbavit usazenin z minerální vody. Probíhá každoročně v lednu, kdy je v lázních nejméně návštěvníků. Nynější odstávku radnice spojí také s odborným průzkumem. Kvůli agresivnímu prostředí se totiž železná konstrukce kolonády rozpadá, skleněné stěny jsou popraskané a podzemí už muselo být vyztužené podpěrami.

Podle statika Petra Hampla už část objektu odpovídá havarijnímu stavu a hrozí zřícení. Podle primátora Petra Kulhánka je konstrukce zajištěna, ale klidní být radní nemohou. Rekonstrukci si zřejmě vyžádá celá stropní konstrukce. O způsobu opravy celé stavby chtějí karlovarští radní rozhodnout na konci ledna.

Události: Otočit kohoutem a karlovarské Vřídlo usnulo (zdroj: ČT24)

Vstup návštěvníků do části kolonády už je nějakou dobu omezen. Ve městě se také rozvířila debata, jestli kolonádu nahradit novou, nebo jí vrátit podobu, jakou jí dali architekti Ferdinand Fellner a Hermann Helmer na konci 70. let 19. století. Podle Kulhánka má každá podoba kolonády své příznivce a odpůrce. Protože životnost funkcionalistické kolonády je ještě asi 20 let, není podle něj otázka nahrazení úplně aktuální. Navíc náklady na novou stavbu se odhadují na více než 150 milionů korun.