Přes den potichu, večer vůbec: Krumlov omezí pouliční umění podobně jako Praha

Události v regionech: Krumlov omezí busking (zdroj: ČT24)

Český Krumlov chystá regulaci pouličních umělců. Vyhláška omezí čas, kdy je možné na ulicích vystupovat a vznikne i seznam míst, kde bude busking zcela zakázán. Omezení začnou platit již v letošní letní sezoně. Radnice přípravou vyhlášky reagovala na stížnosti, které se týkaly hlasitosti, délky i kvality buskerské produkce.

Vyhláška, která má regulovat pouliční umění v Českém Krumlově, se inspirovala svojí pražskou obdobou. Podobně jako ona stanoví čas, kdy je možné na ulicích vystupovat. Mimo jiné bude platit časové omezení pro pouliční vystoupení, a to od 10 do 21 hodin. Nad tím se ale umělci pozastavují. „Město přes léto žije hlavně v noci. Připadá mně, že až taková přítěž muzikanti nejsou,“ uvedla Anna Nowaková, která chodí na krumlovský most hrát na housle.

Některá místa přitom utichnou úplně. Seznam lokalit se zákazem pouličního vystupování zahrnuje například prostory u kostelů. I ve dne a na povolených místech potom budou buskeři tišší. Nebudou moci používat elektronické zesilovače, bubny nebo etno hudební nástroje. I proti tomu mají umělci výhrady. „Začíná se určovat, na které nástroje ano, na které ne,“ poukázal majitel restaurace a klubu v Českém Krumlově Libor Grycz. 

Radnice zdůvodnila přípravu vyhlášky stížnostmi místních obyvatel na některá vystoupení. „V minulém roce nám geometrickou řadou narostl počet stížností. Musíme vše začít řešit a vymyslet zlatou střední cestu,“ upozornil krumlovský starosta Dalibor Carda (ČSSD). Stěžoval si například podnikatel Jan Vondrouš, který má provozovnu v sousedství Lazebnického mostu; upozornil, že mu v létě často začnou takřka u ucha hrát naráz i tři hudebníci. „Když vám někdo hraje u ucha dvě tři hodiny a opakuje deset melodií, je to k zbláznění,“ shrnul.

Zastupitelé budou o vyhlášce jednat v dubnu, pokud ji schválí, začne platit od června. Dalibor Carda ale zdůraznil, že ještě před zavedením nových pravidel dostanou slovo i sami umělci. Tématem se bude zabývat kulturní komise a komise pro cestovní ruch městského úřadu.