Muže, který v Horní Bříze na Plzeňsku zavraždil knihovnici, poslal soud do detence

Třicetiletý muž, který podle policie loni v květnu ubodal v Horní Bříze na Plzeňsku osmadvacetiletou knihovnici, půjde vzhledem ke své psychické nemoci do zabezpečovací detence. Rozhodl o tom plzeňský krajský soud.

Trestní stíhání muže zastavil státní zástupce loni v prosinci, navrhl ale právě umístění do detence. Zatím je muž na uzavřeném oddělení v Psychiatrické nemocnici v Dobřanech. 

Soudní znalci, kteří mužův stav posuzovali, dospěli k závěru, že je psychicky nemocný. Trpí paranoidní schizofrenií, a to velmi atypickou formou, která se projeví jen v určitý okamžik a pak její projevy ustupují. 

Podle nich byl vzhledem ke své nemoci v době činu duševně nepříčetný, nebyl schopen rozpoznat nebezpečnost jednání. Usnesení soudu není pravomocné, mužova obhájkyně proti němu podala stížnost. Případem se proto bude zabývat vrchní soud.

„Máme za to, ze jsou u něho splněny všechny podmínky pro uložení zabezpečovací detence, která trvá po dobu, po kterou to vyžaduje její účel,“ řekl soudce Martin Kantor. Mužův stav se podle něj bude každý rok posuzovat a pokud by se změnil, lze detenci vyměnit za ústavní nebo ambulantní léčbu.

Knihovnici podle muže zabila Lucie - hlas v jeho hlavě

Podle soudu není na základě výpovědí svědků a důkazů pochyb, že se muž vraždy dopustil. V přípravném řízení na policii vypověděl, že knihovnici zabil hlas v jeho hlavě. „Zaujal stanovisko, že skutku se dopustila osoba jménem Lucie usídlená v jeho mozku a v jeho hlavě,“ uvedl soudce.

U soudu nyní muž ke skutku nevypovídal, bránil se ale závěru znalců, že trpí paranoidní schizofrenií. Lékaři, kteří o něj pečují v Dobřanech, podle něj s tímto závěrem nesouhlasí. Upozornil na to, že znalci ho viděli jen čtyři hodiny ve vazební věznici, zatímco lékaři v Dobřanech jsou s ním od loňského prosince v denním kontaktu. Soud se ale přiklonil k závěru znalců. Nevyhověl ani návrhu obhajoby, která požadovala revizní posudek. 

Psychicky nemocný muž usmrtil knihovnici loni 25. května. Z místa po činu utekl, ale policie s psovodem ho zhruba po půlhodině dopadla v nedaleké ubytovně u nádraží. Žena, kterou bodl do zad dlouhým kuchyňským nožem, zraněním na místě podlehla.

Události v regionech: Vraha z Horní Břízy poslal soud do detence (zdroj: ČT24)

Muž se zamkl se ženou uvnitř knihovny, donutil ji k telefonátu do televize Nova a požadoval, aby na místo přijel televizní štáb. Potom knihovnici ubodal. Lidé, kteří za dveřmi slyšeli její křik, se pokoušeli vyrazit dveře dokonce i hasicím přístrojem, pak je ale otevřel vrah sám a z místa v klidu odešel.

Muž už dříve vyhrožoval lékařce – podle nemocnice na sebe ale jen upozorňoval

Pachatel, který jevil známky duševní poruchy a trpěl bludy, už byl na psychiatrii vícekrát, nedobrovolně naposledy loni v lednu v Dobřanech, když vyhrožoval své lékařce. Léčebna ho po několika týdnech propustila s tím, že na sebe pouze upozorňuje. 

Soud ale krátce po jeho propuštění rozhodl, že má být nadále v detenci a že se má léčit. Vzhledem k tomu, že už byl ale muž na svobodě, soud musel řízení zastavit.

Dva dny po vraždě v Horní Bříze odvolal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček ředitele Psychiatrické nemocnice v Dobřanech Vladislava Žižku, i když se za něj postavila většina z 1100 zaměstnanců. Podpořili ho i další psychiatři a léčebny. Na Žižkovo místo byla dočasně jmenována jedna z lékařek, nyní pokračuje výběrové řízení na nového ředitele.

U soudu nyní taky zaznělo, že muž byl několik dní před tragickou událostí na psychiatrické klinice v Plzni, tam mu ale lékař řekl, že ho do nemocnice nepošle.

  • Zabezpečovací detence je druh ochranného opatření, které se vykonává ve zvláštních ústavech, kde jsou realizovány různé psychologické, léčebné, pedagogické a další programy pro zde umístěné osoby, jež jsou nebezpečné společnosti. Tyto ústavy jsou střeženy vězeňskou službou. Zabezpečovací detence není časově omezena, trvá tak dlouho, dokud to vyžaduje ochrana společnosti.
  • V Česku je zabezpečovací detence realizována ve Vazební věznici a Ústavu pro výkon zabezpečovací detence Brno a ve Věznici Opava.