Vrah knihovnice z Horní Břízy byl nepříčetný. Zůstane zřejmě na uzavřeném oddělení

Krajský státní zástupce zastavil trestní stíhání devětadvacetiletého muže, který letos v květnu zavraždil kuchyňským nožem o rok mladší knihovnici v Horní Bříze. Podle znaleckých posudků psychiatra a psychologa byl při činu nepříčetný a neovládal své chování. Státní zástupce zároveň navrhl soudu, aby poslal vraha do zabezpečovací detence. Řekl to krajský státní zástupce z Plzně Jakub Kubias.

Podle státního zástupce byl muž v době spáchání vraždy i v době nebezpečného vyhrožování své lékařce nepříčetný, takže není trestně odpovědný. Usnesení nabude účinnosti po doručení obhájci, soudu, pachateli i poškozeným, tedy rodinným příslušníkům knihovnice.

Vzhledem k tomu, že závěry znalců mělo státní zastupitelství už v pátek, byl pachatel ve stejný den propuštěn z vazby a je na uzavřeném oddělení Psychiatrické nemocnice v Dobřanech u Plzně. „Nelze ho už vazebně stíhat, takže jde o standardní postup, který vyšel ze znaleckého posudku,“ dodal Kubias.

Žalobce zároveň navrhl krajskému soudu, aby muži uložil zabezpečovací detenci. „Ten člověk je podle posudku nebezpečný a nemůžeme ho nechat jen tak,“ uvedl Kubias. Soud by o detenci mohl rozhodnout zhruba za měsíc.

Muž chodil do knihovny dlouhodobě kvůli bezplatnému internetu

Psychicky nemocný muž usmrtil knihovnici 25. května. Z místa po činu utekl, ale policie s psovodem ho zhruba po půlhodině dopadla v nedaleké ubytovně u nádraží. Ženu bodl do zad dlouhým kuchyňským nožem, ta zraněním na místě podlehla.

Muž se zamkl se ženou uvnitř knihovny, donutil ji k telefonátu do televize Nova a požadoval, aby na místo přijel televizní štáb. Potom knihovnici ubodal. Lidé, kteří za dveřmi slyšeli křik ženy, se pokoušeli vyrazit dveře dokonce i hasicím přístrojem, pak je ale otevřel vrah sám a z místa v klidu odešel.

Vrah knihovnice chodil dlouhodobě do místní knihovny sledovat bezplatný internet. Obec po činu knihovnu uzavřela. Soud poslal muže do vazby kvůli obavám, že by mohl uprchnout nebo se skrývat a v trestné činnosti pokračovat. Podezřelý muž byl po dopadení po lékařském vyšetření umístěn na uzavřené oddělení psychiatrie.

Vyhrožoval lékařce – podle dobřanské léčebny na sebe ale jen upozorňoval

Pachatel, který jevil známky duševní poruchy a trpěl bludy, už byl na psychiatrii vícekrát, nedobrovolně naposledy letos v lednu v Dobřanech, když vyhrožoval své lékařce. Léčebna ho po několika týdnech propustila s tím, že na sebe pouze upozorňuje.

Soud ale krátce po propuštění rozhodl, že má být nadále v detenci a že se má léčit. Vzhledem k tomu, že už byl ale muž na svobodě, soud musel řízení zastavit.

Dva dny po činu odvolal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček ředitele nemocnice Vladislava Žižku, i když se za něj postavila většina z 1100 zaměstnanců. Podpořili ho i další psychiatři a léčebny.