I v pondělí a v úterý to bude foukat, v Krkonoších v neděli omezili provoz lanovek

V pondělí bude v Čechách a na Českomoravské vrchovině znovu větrno. V nárazech dosáhne rychlosti až 72 kilometrů za hodinu, na horách až 90 km/h. Větrno bude i v úterý. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„V čerstvém západním proudění bude přes střední Evropu postupovat k východu frontální systém. Jeho teplá fronta přejde přes naše území v pondělí, studená fronta pak později v úterý a v noci na středu,“ uvedl ČHMÚ.

V souvislosti s frontou začne v Čechách foukat. Slabší vítr se dá očekávat v nižších polohách severovýchodních Čech a na Moravě a ve Slezsku.

Silný vítr omezil v neděli provoz na železnici

Silný vítr, který v noci na neděli zasáhl Královéhradecký kraj, lámal stromy a větve. Ty na několika místech spadly na silnice, na Rychnovsku zablokovaly železniční trať.

Kvůli silnému větru v neděli nejede lanovka na Sněžku na druhém úseku z Růžové hory na vrchol. Tento horní úsek byl mimo provoz i v sobotu. Lanovka může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině.

Ve Špindlerově Mlýně se kvůli námraze zastavila lanovka Hromovka. 

Lanovka na Sněžku
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Celkem měli hasiči v Královéhradeckém kraji kvůli větru šest výjezdů. Spadlé větve zablokovaly v neděli ráno u Vamberka provoz na trati z Doudleb nad Orlicí do Rokytnice v Orlických horách.

„Osobní vlak před nimi stačil zastavit. Událost se obešla bez zranění a škod,“ uvedl operační důstojník krajských hasičů. Bylo nutné odstranit i strom, který se naklonil nad trať.

Větve spadlé na silnice odstraňovali hasiči taky u Všestar na Hradecku a na třech místech na Náchodsku. Na Novém Hradci Králové likvidovali větev, která hrozila zřízením na střechu domu. 

V neděli by již podle meteorologů silný vítr v hradeckém kraji hrozit neměl. Měl by vát mírný západní až jihozápadní vítr o rychlosti deset až 25 kilometrů za hodinu.