Letištní terminál v Pardubicích vznikne, má být ale ještě levnější

Na pardubickém letišti vznikne nový terminál, jeho stavba začne ještě letos. Dohodli se na tom akcionáři – město a Pardubický kraj. Nejprve však má vzniknout oponentní posudek, který určí, zda nelze ještě snížit cenu stavby ze současných 250 milionů. Společnost East Bohemian Airport (EBA), které letiště provozuje, doufá, že nový terminál zastaví úbytek cestujících z posledních let.

Před jednáním akcionářů EBA, kterými jsou Pardubice a Pardubický kraj, dali zástupci regionu najevo, že připadá v úvahu úplné zrušení výstavby terminálu. Nakonec k tomu nedošlo, EBA bude stavbu nadále připravovat. Má se ale ještě pokusit zlevnit ji.

Zda je to možné, ukáže oponentní posudek projektu. „Oponentní posudek se musí pohybovat v rozmezí stavebního povolení. Pokud najde věci ke zlevnění, jedině dobře,“ uvedl pardubický primátor Martin Charvát (ANO). Další úspory by podle něj mohl nalézt kvalitní stavební dozor.

Ředitelka EBA Hana Šmejkalová však podotkla, že cena 250 milionů není vysoká. „Karlovy Vary přistavovaly kousek terminálu a daly za to 100 milionů korun. Pokud se terminál nepostaví, budeme schopni maximálně zajišťovat přepravu charterovou, která probíhá jen v létě,“ poukázala. Zatím letiště odbavuje cestující v provizorním objektu na místě bývalé vojenské jídelny.

K terminálu také povede silnice, kterou společně zaplatí oba akcionáři. Její stavba bude stát 50 milionů korun.

Terminál na pardubickém letišti bude (zdroj: ČT24)

Společnost East Bohemian Airport chce do konce února vybrat dodavatele stavby, v té době by měla být známa i konečná cena. Stavba pardubického letištního terminálu má začít do poloviny roku. Kraj, který vlastní třetinový podíl, zaplatí třetinu nákladů ze svého rozpočtu a EBA mu bude půjčené peníze splácet. „Jsme schopni už v letošním roce vyčlenit částku 30 milionů korun na výstavbu terminálu,“ uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Město bude ručit směnkou. „V případě, že by nastala komplikovaná situace, je město připraveno doplatit dvě třetiny částky, aby  se stabilizovala společnost,“ řekl primátor Charvát.

Pardubické letiště v minulosti využívalo malé vzdálenosti od Prahy a omezení, která se týkala spojení z Prahy do Ruska. Díky nim existovaly linky soukromých dopravců z Moskvy do Pardubic, ty však již zanikly. Navíc celkově ubylo cestujících z Ruska. Loni letiště přepravilo 57 830 cestujících, meziroční pokles činil zhruba 63 procent.