Třinecká výzva chce upřednostnit ve stavebnictví kvalitu před cenou

Třinecká radnice iniciovala výzvu za kvalitu ve stavebnictví. Žádá úpravu pravidel pro zadávání veřejných zakázek tak, aby mohli zadavatelé transparentně vybírat ze stavebních firem ty nejlepší. Podle signatářů se česká staveniště proměnila v bojiště v důsledku toho, že vyhrávají nejnižší nabídky, firmy neplní termíny, staví nekvalitně, zakázky se nakonec prodražují a často končí soudními spory.

Hlavní iniciátorkou Třinecké výzvy, kterou podpořil například vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj Jiří Cienciala, prezident Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Pavel Bartoš, náměstek moravskoslezského hejtmana Daniel Havlík a další, je starostka Třince Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec).

Nechceme nejlevnější, ale nejlepší firmy

Podle ní i dalších starostů je asi třetina zakázek problematická, protože firmy vybrané kvůli nejnižší ceně, což většinou zahrnuje i nejnižší ceny projektů, prací a dozorů, pracují nekvalitně, neplní termíny a subdodavatelské vztahy. „Tímto šlendriánem trpí zadavatelé, uživatelé a doplácejí na něj i slušné firmy. Usilujeme o to, aby se stavělo kvalitně za odpovídající cenu, aby zadavatelé mohli vybírat nejlepší firmu, a to s čistým svědomím a bez obav z kontrol a auditů,“ uvedla Palkovská.

Třinecká výzva bojuje za kvalitu ve stavebnictví

Signatáři chtějí jasná pravidla pro výběr firem, aby jim nehrozil postih, když nevyberou nabídku s nejnižší cenou. „Chystaná novela zákona o veřejných zakázkách sice umožňuje výběr dodavatele na základě ceny i ekonomické výhodnosti, neupravuje ale dostatečně, jak transparentně postupovat při upřednostnění kvality před nejnižší cenou,“ vysvětlila Palkovská.

Ministerstvo chystá rozšíření kritérií

Ministerstvo pro místní rozvoj ale tvrdí, že i podle současného zákona mohou zadavatelé vybírat nejen podle ceny. Nová norma, která se má schvalovat na jaře, má kritéria rozšířit. „Zadavatel bude moci zohlednit náklady s provozem, sociální dopad veřejné zakázky nebo dopad na životní prostředí,“ uvedl ředitel odboru práva veřejných zakázek a koncesí ministerstva pro místní rozvoj Vlastimil Fidler.

Třinecká výzva má nicméně k novele výhrady. Navrhuje využívat jako jeden z nástrojů při výběru dodavatelů ve stavebnictví Centrální registr referenčních listů, do kterého investoři dobrovolně píší, jak byli spokojeni s kvalitou práce. „Problémem je, že v současné době je mnoho referenčních listin falšováno. Uchazeči vkládají do nabídek pouze kopie a pro jejich vydávání, ověřování a používání neexistují zákonem daná pravidla,“ zdůraznila starostka.

Ministerstvo o využití registru referencí neuvažuje. Připravovaná novela má ale dát zadavatelům možnost vyloučit firmy, se kterými nebyli dříve spokojeni.