Soud zakázal Lesům kvůli církevním restitucím těžit na Náchodsku

Státní podnik Lesy České republiky nesmí úmyslně těžit na téměř 600 hektarech porostů na Náchodsku. Mýtní těžbu mu zakázal soud předběžným opatřením. Území je totiž dotčené církevními restitucemi. O porosty žádá Benediktýnské opatství svatého Václava v Broumově. Soud ale zjistil, že státní podnik v těchto lesích přesto těžil.

Les u Hlavňova na Náchodsku – lesní dělníci právě pokáceli stoletý smrk, který napadl kůrovec. K zemi by musel, i kdyby už les nebyl státní, jako dosud, ale patřil benediktýnům jako před válkou. Stejně tak druhý strom vedle s trouchnivějícím kmenem. Strom totiž zasáhl blesk a začal shora usychat.

Benediktýni žalovali, že stát v lesích, o které žádají, intenzivně těží a pozemky znehodnocuje. Hradecký krajský soud jim dal předběžným opatřením za pravdu. „Předběžné opatření znamená, že nesmí docházet k těžbě na pozemcích do data rozhodnutí katastrálního úřadu o zapsání vlastníka,“ vysvětlila mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Kateřina Podeszwová. 

Mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová ale uvedla, že od roku 2013, kdy podnik obdržel žádost benediktýnů o vydání pozemků, na těchto pozemcích žádnou úmyslnou mýtní těžbu neprovádí. „V současné době tam probíhá běžná údržba lesa,“ dodala. Proti předběžnému opatření se státní podnik odvolal k vrchnímu soudu.

Benediktýni žádají na Náchodsku asi o 3000 hektarů lesa. Majetek jim stát zabavil v roce 1946 podle Benešových dekretů. V historických dokumentech jsou údaje o tom, že někteří němečtí členové řádu spolupracovali s nacisty. Na Broumovsku teď ale žádný benediktýn nežije. V Česku jich je asi dvacet.

Předběžné opatření soudu zakázalo těžbu na Náchodsku (zdroj: ČT24)