Trnová u Prahy je bez pitné vody kvůli kontaminaci

Trnová - Hygienici zakázali lidem ve středočeské obci Trnová používat pitnou vodu. Hrozí prý střevní potíže. Ukázaly to předběžné rozbory vody. O omezení informoval Radiožurnál.

Trnová u Prahy je bez pitné vody kvůli kontaminaci (zdroj: ČT24)

Lidé vodu nesmí nejen pít, ale ani z ní vařit, očišťovat s ní nádobí nebo se v ní umývat. Podle Libuše Polanské z krajské hygienické stanice není vyloučené, že by voda mohla být kontaminována fekáliemi. „Přímé důkazy o tom nemáme, ale mikrobiologický nález není hezký. Z toho důvodu jsme vydali zákaz,“ řekla Radiožurnálu Polanská. Mohlo by ale dojít k průjmovému onemocnění. Zákaz užívání vody platí do odvolání. Kompletní výsledky hygienických rozborů by měly být známé na začátku příštího týdne.

Podle serveru iDnes.cz vodovod v obci provozuje firma Reinwasser a lidé platí 162 korun za tisíc litrů vody, což je dvojnásobek republikového průměru. Podle serveru měli v obci se zhruba 130 obyvateli problémy s vodou již před měsícem, kdy se prokázalo přechlorování. Se závěry hygieniků ale nesouhlasí právník společnosti Reinwasser Tomáš Kubík.

  • „Byly tam shledány takové závady, které se nikdy na té síti neobjevovaly. Kdyby to tak skutečně mělo být, tak by muselo být značné množství občanů hospitalizováno. Na základě výsledků našich rozborů, které provedeme v pondělí, zvažujeme případné odvolání,“ řekl Tomáš Kubík Radiožurnálu.

Problémy s vodou se nedávno vyskytly v Hrušovanech nad Jeviškovou na Znojemsku, kde hygienici v odebraných vzorcích vody našli komáří larvy. V pražských Dejvicích pak na konci května bylo bez vody 32 tisíc obyvatel. Kontaminaci v tomto případě způsobila zřejmě odpadní voda, která pronikla do vodovodního řadu poškozeným slepým ramenem z roku 1925, které nebylo zaneseno v mapách.