Sokolov nebude dávat souhlas s dávkami pro lidi z ubytoven

Sokolov - Sokolov nebude dávat souhlas s vyplácením dávek na bydlení lidem, kteří žijí v ubytovnách. Chce tak přimět majitele ubytoven, aby změnili způsob svého podnikání a přizpůsobili se situaci. Podle starosty Sokolova Jana Picky (ČSSD) ale bude možné udělit výjimku a souhlas v odůvodněných případech dát.

Rada předala pravomoc rozhodovat na odbor majetku, který bude dávat zamítavá stanoviska. Vedení města nemá obavu, že by lidé masivně opouštěli ubytovny. „Je na provozovatelích ubytoven, aby se k tomu postavili čelem. Dosud vybírali vysoké částky a vydělávali na tom. Situace se nyní změnila a oni se budou muset přizpůsobit a chovat se tržně,“ věří Picka.

V Sokolově jsou nyní čtyři ubytovny. Podle poznatků městské policie mají ale všechny podobné problémy, je kolem nich nepořádek a i bezpečnostní situace v okolí je horší než jinde. I to jsou důvody, proč město nechce ubytovny podporovat a využije novely zákona, který dává nově možnost obcím neudělit souhlas úřadu práce s vyplacením dávky. V Sokolově už takto zamítli téměř třicet žádostí.

Podobně odmítavý přístup zvolili i v jiných městech v kraji, například v Chebu nebo v Aši. Tam radní stanovili podmínky pro udělení souhlasu takové, že jen málokdo z lidí na ubytovnách je může splnit, konkrétně musí být alespoň rok občanem Aše a za poslední rok musel alespoň půl roku pracovat.

Povinnost souhlasu města s udělením dávky zavedla od května novela zákona. Měla umožnit obcím omezit činnost problémových ubytoven, jenže praxe ukazuje, že dopadne spíše na žadatele o dávky. Města totiž nemají přístup ke spisům úřadu práce, který dávky vyplácí.