Bude festivalový hotel Thermal památkou?

Karlovarští radní podpořili památkáře a žádají ministerstvo kultury, aby státní hotel Thermal prohlásilo za památku. Hotelový komplex, který navrhli architekti Věra a Vladimír Machoninovi, slouží každoročně jako centrum karlovarského filmového festivalu. Město chce stavbu a hotelový bazén ochránit před případnou demolicí. Jenže ministerstvo financí, pod které hotel patří, uvažovalo o privatizaci. Od té nakonec couvlo, ale nové předsednictvo hotelu chce alespoň prodat pozemek, na kterém stojí proslulý bazén - tématu se věnovali i Reportéři ČT.

Z hotelu Thermal je jeden z nejkrásnějších pohledů na Karlovy Vary. Vidět jsou kolonády i většina lázeňských domů. Celý komplex, který slouží už desítky let jako zázemí mezinárodního filmového festivalu, je nedílnou součástí lázeňského města. Primátor města Petr Kulhánek (KOA) v této souvislosti připomněl, že Hotel Thermal byl už od prvopočátku koncipován přímo jako sídlo filmového festivalu, a současně jako velmi luxusní hotel s komplexní balneologickou péčí. „Takto funguje dodnes a myslím, že by to tak mělo být zachováno i do budoucna,“ uvedl primátor.

Radní proto chtějí, aby se Thermal stal památkou. „Nakládání s takovým objektem je potom daleko složitější, protože podléhá pravidlům památkové ochrany - jakékoli úpravy, případné demolice, změna užívání, to vše už podléhá nějakému statutu ochrany,“ zdůvodnil záměr města primátor Petr Kulhánek.

I ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) si je vědom propojení hotelu Thermal s filmovým festivalem. „Jestliže je něco vyhlášeno kulturní památkou, respektive národní kulturní památkou, není s tím pochopitelně možné nakládat, jako kdyby to žádnou památkovou hodnotu nemělo,“ uvedl k záměru karlovarských radních a k úvahám o prodeji hotelu ministr Herman. 

Bazén je spíš ruina, oprava by stála 50 milionů

Ivan Chadima, předseda představenstva hotelu Thermal konstatoval, že bazén Thermalu byl 25 let zanedbáván, takže je to podle něj dnes spíš ruina než památka. S návrhem na zařazení mezi památky tedy prý on ani jeho kolegové nebudou souhlasit. „Nedovedu si představit, že by bazén někdy mohl vydělat i jenom na svoje náklady. My spíš spoléháme na to, že je to snad jeden z nejkrásnějších pozemků v Karlových Varech,“ uvedl Ivan Chadima. 

Přibližně 40 let stará technologie bazénu už potřebuje obměnu. Podle vedení hotelu by generální oprava bazénu stála asi 50 milionů korun. Bazén přitom ročně prodělává kolem tří milionů korun. Stát ho proto nabízí k prodeji. Předseda představenstva hotelu Thermal Ivan Chadima odhaduje, že někdo by snad mohl využít pozemek a přilehlé budovy. Jde prý o 6000 metrů čtverečních pod střechou budov. „Myslím, že bazén nebude hlavním záměrem potenciálního kupce,“ uzavřel Ivan Chadima.

Bazén hotelu Thermal
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Památkáři ale upozorňují, že už teď je využití okolních pozemků velmi omezené. Jakékoli přístavby nebo nové stavby jsou podle mluvčí Magistrátu Karlových Varů Heleny Kyselé v místě hotelu málo pravděpodobné, protože na objekt stále platí autorská práva architektů. 

Vedení hotelu a ministerstvo financí teď čekají na nabídky zájemců. Ministři slibují, že festival neohrozí. Ministr kultury Daniel Herman o věci mluvil s ministrem financí Andrejem Babišem a ten v této věci garantuje věcné břemeno - tak, aby bylo další fungování filmového festivalu zaručeno. Soutěž na prodej bazénu hotelu Thermal tento týden skončí. Podle výše nabídek se pak zástupci státu rozhodnou, jestli ho i s okolními pozemky prodají.

Bude hotel Thermal památkou? (zdroj: ČT24)