Boje o Ostravu připomíná nejen tank T-34, ale i pamětníci

Ostrava – Celých 70 let od osvobození Ostravy Rudou armádou s československými tankisty připomíná tank T-34 číslo 051. Od 30. dubna 1945 se skoro nehnul z místa, protože ho Němci toho dne při boji o Sýkorův most zasáhli a těžce poškodili. Roky stojí na podstavci právě na místě, odkud byl zasažen pancéřovými pěstmi. Dnes se k němu vrátili poslední tři žijící velitelé tanků československé brigády. Mezi nimi Bedřich Opočenský, který most přímo zachraňoval.

Rodák z dnes ukrajinské Volyně, který se nechal na jaře 1944 naverbovat do Československého armádního sboru Ludvíka Svobody, přežil boje na Dukle, u Jasla v Polsku a s Rudou armádou se před 70 lety dostal až do Ostravy. Po překonání Odry skrytým brodem dostal rozkaz jet na Slezskou Ostravu, která byla ještě v rukou německých vojáků. „Nevěděl jsem, kde je Slezská Ostrava, nikdy jsem tady nebyl. Tři místní kluci se ale hned nabídli, že nám ukážou cestu. Naskočili na tank a jeli jsme,“ vzpomínal plukovník Bedřich Opočenský, který zanedlouho oslaví 91 let.

„U Sýkorova mostu už byl tank Ivana Ahepjuka. Na druhé straně byly tehdy budovy, ze kterých stříleli Němci. Dorozumívali jsme se rukama, že on pojede a já ho budu krýt,“ vyprávěl Opočenský. Tank 051 dojel až k budovám obsazeným Němci. „Byli tam ostřelovači s pancéřovými pěstmi a třemi střelami zasáhli motorovou část i věž tanku. Ahepjuk zahynul, ale ostatní vyskákali a my je palbou kryli při ústupu zpět k nám,“ popisoval Opočenský. Střelec jeho posádky, který mířil na okna ostřelovačů, zasáhl i oblouk mostu. Díky palbě Opočenského tanku se ostatní tři členové posádky dostali do bezpečí, i když dva z nich byli raněni. „To už byli na místě civilisté, kteří se jich ujali a ihned je začali ošetřovat,“ řekl plukovník.

Na Slezskou Ostravu tehdy nedojel. „Čekali jsme, jestli ten most vybuchne, nebo ne. Nikdy se nejelo ve dvou,“ vysvětloval Opočenský. Znal totiž dobře taktiku Němců, kteří nechali vždy projet jen několik tanků, které odřízli a zlikvidovali. Teprve pak most odpálili. „Stál jsem tam a najednou začali lidé okolo volat Němci, Němci! Přijeli v takovém tom odkrytém plecháči,“ líčil. Protože byl na věži, nerozmýšlel se a zneškodnil je. „Nevím, jestli přijeli ten most odpálit, nebo utíkali, ale to jsem neřešil. Je pravda, že dodnes jsou dohady, kdo ty nálože přerušil, protože most podminovaný byl,“ uvedl. Pozici držel až do příchodu Rudé armády, která měla těžké tanky a také pěšáky. „Pronikli na druhou stranu a zmocnili se budov, které Němci drželi.“

Tank T34-051 zůstal v Ostravě na památku československých tankistů. Zpočátku byl přímo před radnicí, poté dlouho za ní. Roky už stojí na slezském břehu Ostravice, odkud ho Němci poškodili, ale díky palbě Opočenského zcela nezničili. Ostrava si dnes od rána připomíná osvobození města. Na oslavy dorazily desítky kusů historické a moderní vojenské techniky, vrtulníky i stíhačky. Na řece Ostravici v centru města proběhne odpoledne ukázka bitvy, které se budou účastnit i tanky T-34.

Bedřich Opočenský

Narodil se 24. 5. 1924 v Boratíně ve Volyni. Během německé okupace v letech 1941 až 1944 se zapojil do činnosti odbojové organizace Blaník a v březnu 1944 vstoupil k Československému armádnímu sboru Ludvíka Svobody. Ten byl i u jeho odvodu. K tankistům si ho vybral velitel brigády Vladimír Janko, se kterým se probojoval do konce války. Mnohokrát těsně unikl smrti, doma ve Volyni, ale především na Dukle na Slovensku, u Jasla v Polsku a během Ostravsko-opavské operace. Vystřídal několik tanků, dvakrát byl lehce zraněn. Do roku 1946 sloužil jako velitel tanku na severní Moravě. Po odchodu do civilu získal statek v Sedlci u Litoměřic. Po znárodnění pracoval v jednotném zemědělském družstvu a pak až do důchodu v textilním podniku jako dílenský mistr. Žije v Litoměřicích.

Tři tankisté vzpomínají na osvobození Ostravy (zdroj: ČT24)