Nevyužité venkovské pošty jsou na prodej

Česká pošta začala s prodejem nepotřebného majetku. V elektronických aukcích nabízí šest budov, které kdysi sloužily jako pobočky pošty. Teď pro ně Česká pošta nemá využití. Na některých místech pobočky nahradila takzvaná výdejní místa. Prodejem nemovitostí chce pošta získat desítky miliónů korun. Seznam těchto nemovitostí není konečný.

Javorná na Klatovsku

V Javorné, která administrativně spadá pod Čachrov na Klatovsku, fungovala pošta v budově z roku 1896. Na první pohled dům vypadá jako rekreační chata u silnice. Teď ho Pošta nabízí za 847 000 korun, a to včetně pozemků. Na poště v Javorné pracovala přes 30 let Vlasta Randáková. Když šla před pěti lety do důchodu, pošta v Javorné skončila. 

Pět let se Česká pošta pokoušela budovu pronajmout. Neúspěšně. O celkových 460 metrů čtverečních nebyl zájem. Teď objekt nabízí v elektronické aukci. Jak upřesnil mluvčí České pošty Matyáš Vitík, nabídkovou cenu stanovoval znalec: „Je to cena, na které se začíná v rámci aukce. Předpokládáme, že konečná cena, za kterou někdo ten objekt koupí, bude ještě vyšší,“ uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Chodský Újezd

Podobný osud potkal i bývalou poštu v Chodském Újezdu na Tachovsku. Budova chátrá už přes deset let. Místní o pobočku přišli. To, co z budovy zbylo, je v nabídce za 400 tisíc korun. „Zavřenou poštu máme i v sousední vesnici. Taky se do ní neinvestuje a dopadne asi stejně jako naše pošta, že se prodá,“ konstatoval Jiří Dufka (ANO), starosta Chodského Újezdu.

Česká pošta teď nabízí na prodej celkem osm nemovitostí. V šesti případech jde o bývalé pobočky pošty. Seznam se ale bude dál rozšiřovat. „Budeme ho dál doplňovat podle toho, jak vyhodnotíme, že jsou určité objekty pro Českou poštu už nepotřebné,“ uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Doplnil, že kvůli administrativním a technickým náležitostem se bude seznam rozšiřovat postupně. 

„Jedná se obecně o nepotřebný majetek České pošty, jsou v tom rekreační zařízení, objekty bývalých pošt nebo například garáže a pozemky,“ doplnil Matyáš Vitík s tím, že nejde o situaci, kdy by pošta rušila pobočky, aby mohla jejich budovy prodat. „Znovu opakuji, ten majetek je nepotřebný dlouhodobě, proto jej prodáváme,“ řekl Matyáš Vitík.

image_642335
Zdroj: ČT24

Prodej nemovitostí umožnilo České poště loňské rozhodnutí vlády, a sice že byl zastaven její přechod ze státního podniku na akciovou společnost. Změny byly zahájeny v roce 2007. Během těchto let byl veškerý prodej majetku České pošty blokován.

Česká pošta chce do roku 2020 zredukovat počet vlastních poboček, a to až na čtvrtinu. Zachovat jich plánuje zhruba 700. Zbylých 2500 pošt mají provozovat její partneři. 

Pošta se zbavuje nepotřebného majetku (zdroj: ČT24)