ČT: Vrbětice opustila první munice určená k likvidaci

Vrbětice, Květná – Z vybuchlého muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku byla odvezena první munice. Zatím se jednalo o poškozenou munici, která bude po převezení do vojenského prostoru Libavá zničena v trhací jámě. Nepoškozenou munici čeká vyskladnění v nejbližších týdnech a měsících: část si odvezou její majitelé, až 2800 tun munice společnosti Excalibur Army bude převezeno do armádního skladu v Květné na Svitavsku.

Transport munice z Vrbětic (zdroj: ČT24)

I když práce na čištění areálu ve Vrběticích zpomalil sníh, policie z něj dnes odvezla první část munice. „Dnes dopoledne vyrazila kolona vozidel z muničního areálu ve Vrběticích do vojenského újezdu v Libavé. V kamionu jsme převáželi munici určenou ke zneškodnění, ovšem schopnou převozu. Zničena bude v trhací jámě v Libavé. Kolem jedné hodiny po poledni dorazil kamion naložený municí, který doprovázela vozidla vojenské policie a vozidla dopravní policie, bez problémů do cíle své cesty,“ potvrdila mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková. Přípravy na vyskladňování zbylé munice, a to především té nepoškozené, by měly být podle policie hotové na konci ledna.

Podle ministerstva vnitra bylo ve 27 skladech ve vrbětickém areálu uloženo asi 7 000 tun materiálu včetně 1 000 tun výbušniny. Firmy, které si sklady pronajímají, část munice odvezou svým zákazníkům. Zbytek policie přemístí do skladů v Květné na Svitavsku. Trasu transportu munice nechtějí zástupci ministerstev vnitra ani obrany kvůli bezpečnostním rizikům upřesňovat.

Květná hlásí: Připraveno

V areálu v Květné je už připraveno 20 objektů. „Ostraha vojenskou policií funguje, máme tým devíti členů včetně vedoucího Vojtěcha Pražana, místostarosty Květné, který připravuje veškeré náležitosti, aby munice byla co nejhladším způsobem uskladnitelná,“ řekl náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta.

V budoucnu by se mohl počet zprovozněných skladových objektů z nynějších 20 ještě zvýšit. Připravena je také vojenská hasičská jednotka, po navezení munice ji vystřídá profesionální hasičská jednotka, která bude spadat pod ministerstvo obrany. Ta zatím vzniká, měla by mít až 21 členů.

Podle dosavadních informací by mělo být do Květné převezeno 2 800 tun munice patřící společnosti Excalibur Army, nakonec to možná bude méně. Na převoz bude potřeba několik desítek nákladních aut. Kvůli počasí se ale zatím na leden žádný transport neplánuje. „Tento termín dnes už můžeme vyvrátit kvůli meteorologické situaci. V uplynulých dnech ve Vrběticích napadlo několik centimetrů sněhu a ani situace ve zbytku republiky není úplně příznivá,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Fakta o Vrběticích

  • V blízkosti Vrbětic, místní části obce Vlachovice na Zlínsku, leží bývalý armádní muniční areál. Dnes je ve správě Vojenského technického ústavu, který ho pronajímá soukromým firmám.
  • Policie oba výbuchy vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, na případu pracuje speciální tým policejního prezidia.
  • V areálu je na tři desítky skladů. Podle ministerstva vnitra bylo v 27 skladech v areálu uloženo asi 7 000 tun materiálu včetně 1 000 tun výbušniny.
  • Starostové obcí v okolí areálu už se svými obyvateli začali řešit odškodnění za materiální škody, které jim výbuchy způsobily.