Izraelský investor chce v Aši postavit bytový komplex

Aš - Izraelská developerská skupina BCD Group představila českým a německým starostům projekt, který chce již na jaře realizovat v Aši. Investice ve výši 25 miliard korun má směřovat do vybudování satelitního městečka na ploše 70 hektarů. Plány investora mají ve městě své zastánce, ale i odpůrce.

Během dvaceti let by na pozemcích v blízkosti Aše měly stát hotel s kapacitou 650 lůžek, kasino, nákupní centrum a průmyslová zóna. Dokončení komplexu investor plánuje na rok 2010, další fází bude stavba čtyř set bytů a nemocnice.

„Projekt může přivést nové obyvatele a podnikatele,“ domnívá se starosta Dalibor Blažek. Investice ale vyvolává i nedůvěru. Například starosta Františkových Lázní vidí v plánech developerské skupiny spíše snahu získat od města i státu výhody a zvýšit cenu pozemků. „Neumím si představit, jak by bylo možné zaplnit čtyři sta bytů, když jsou v Aši byty dnes volné,“ dodává.

Zástupci investora tvrdí, že si město vybrali kvůli příhodné poloze na rozhraní s Německem. Významnou roli sehrál také vstřícný přístup ašského magistrátu a cena pozemků.