Solární systém dodá teplo domovu důchodců v Ostravě

Ostrava - Největší letos postavený solární systém v České republice začne v nejbližších dnech dodávat teplo pro ostravský Domov důchodců na Petruškově ulici. Svojí velikostí přes 400 metrů čtverečních se řadí i mezi největší podobná zařízení u nás. K ohřevu teplé vody v létě i v zimě bude sloužit sluneční energie.

I když je zima už za dveřmi, solární systém bude dodávat teplou vodu do kohoutků domova důchodců prakticky po celý rok. „Solární systém v zimě také funguje, ale závisí na slunečním svitu. Sluneční svit se zde měří ve wattech na metr čtvereční. V současné době je sluneční svit asi deset wattů na metr čtvereční,“ říká manažer projektu Pavel Sklenář z firmy ESL Brno.

Celý systém ovládá jediný technik pomocí dotykového displeje a instruktáž trvá jen necelou hodinu. Pokud by si přesto obsluha nevěděla rady, může požádat o pomoc na dálku. „Toto je obsluha na počítači, který může být umístěn kdekoli v budově, nebo kdekoli v republice či na světě, protože je připojený přes internet,“ objasňuje způsob řízení solárního systému softwarový technik Jan Honek.

Solární technologie na zábřežském domově důchodců přišla na sedm a půl milionu korun. Sedmdesát procent tvoří státní dotace, zbytek zaplatí město Ostrava, kterému domov patří. V letních měsících solární systém dodá veškerou spotřebu teplé vody v kohoutcích, v zimě zhruba šedesát procent. Návratnost investice je spočítána na necelých deset let. „Při stoupajících cenách energie, hlavně zemního plynu, se návratnost takových zařízení bude výrazně zkracovat,“ předpokládá energetik z ostravského magistrátu Dalibor Karásek.

První litry teplé vody začal nový solární systém zkušebně dodávat minulý týden. Ostrý provoz systému bude zahájen tento týden.