Lidé na Sokolovsku demonstrovali proti kamionům

Kraslice - Obyvatelé Kraslic pořádali demonstraci proti průjezdu kamionů jejich městem. Lidé se bojí, že po vstupu Česka do schengenského prostoru těžká nákladní auta zhorší životní podmínky ve městě. Zatím není jasné, jestli úřady kamionovou dopravu městem zakáží.

Občané se shodují, že kamiony, které si začnou přes město zkracovat cestu, budou znečišťovat ovzduší a ohrožovat děti na přechodech. Také starosta Kraslic Zdeněk Brantl (nez.) situaci nechce podcenit: „Očekáváme problémy v hluku, vibracích a zhoršení životního prostředí.“

Otakar Mika, organizátor petice, dodává: „Čím dál více lidí si uvědomuje, že ekonomický rozvoj nemůže být za cenu poškozování lidského zdraví.“ Autům těžším než tři a půl tuny zatím přes kraslický hraniční přechod zakazují jezdit mezinárodní úmluvy. Ty ale po vstupu Česka do schengenského prostoru přestanou platit. „O věci omezení dopravy bude rozhodovat silniční správní úřad právě v Kraslicích. Bude na nich, jak rozhodnou,“ říká hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel (ODS).

Stejné obavy jako obyvatelé Kraslic mají i jejich sousedé na opačné straně hranice. Starosta Klingenthalu Reiner Schneidenbach (CDU) nevěří, že by se mu podařilo nějaká dopravní omezení prosadit: „Vidím jako nemožné zakázat dopravu kamionům. Také jsme se o to pokoušeli. Zákony Evropský unie jsou v tomto velmi přísné.“

Organizátoři petice i krasličtí zastupitelé přesto věří, že se jim omezení podaří prosadit. O tom, jestli budou kamiony přes Kraslice jezdit, rozhodne odbor dopravy ještě do konce letošního roku.