V Plzni byla otevřena nejmodernější porodnice

Plzeň - V Plzni byla otevřena nejmodernější porodnice v zemi. Budova s užitnou plochou skoro patnáct tisíc metrů čtverečních spojuje porodníky a lékaře, kteří pečují o novorozence pod jedinou střechu. Pro budoucí maminky je to událost a hlavně trocha klidu navíc. Nová porodnice jim zaručuje nejmodernější přístroje a nadstandardní vybavení jaké zatím nemá v Česku obdoby.

„Nejdůležitější je samozřejmě vybavení, kdyby náhodou nastaly komplikace při porodu a hlavně miminko aby bylo v pořádku,” pochvaluje si novou porodnici nastávající maminka Vendula Kamienová. Lékaři jsou přesvědčeni, že na místě zvládnou i ty nejtěžší komplikace. Končí doba, kdy se novorozenci i rodičky s vážnými problémy musely převážet sanitkou kilometry daleko na vybavenější pracoviště v Plzni. Operačních sálů je v nové porodnici sedm. Například operační sál pro předčasné porody přímo sousedí s jednotkou intenzivní péče.

Šest klasických porodních sálů je určeno pro běžné porody, u kterých lékaři neočekávají komplikace. Připomínají pokoje a porod se tu odehraje celý, od příchodu rodičky do porodnice, s možností stálé přítomnosti otce. „Je tam porodní lůžko, je tam dvoulůžková odpočívárna, rodička si může ulevit ve vaně a pro miminko je tam vyhřívané lůžko,” popsala pokoj ředitelka nemocnice Jaroslava Kunová.

Porodnice na Lochotíně už dnes přijme první rodičku, naopak dnes zároveň končí dosud největší ale zastaralá porodnice v Plzni na Slovanech. Sedmého září se definitivně uzavře i malá porodnice ve Vojenské nemocnici. Nejmodernější nemocnice v zemi stála přes půl miliardy korun.