Těžební společnost OKD chce změnit tvář Ostravsko – Karvinského regionu

Ostrava - Společnost OKD, která je největší firmou podnikající v Moravskoslezském kraji, představila veřejnosti nový projekt s názvem Měníme tvář regionu. Podle představitelů má firma regionu, ve kterém podniká již desítky let, co vracet. Proto chce na Ostravsku a Karvinsku vybudovat nové parky, hotely i golfová hřiště. Společnost se chce stát mostem mezi minulostí a budoucností Moravskoslezského kraje.

„Podle mého názoru se společnost OKD k regionu, ve kterém podnikala, nechovala vždy tak, jak by se chovat měla,“ vysvětluje motivaci společnosti OKD její předseda Zdeněk Bakala.

Změny čekají Hornické muzeum v Ostravě Petřkovicích, ze kterého by se měla stát světová památka industriálního dědictví. Společnost má v úmyslu propojit zdejší areál s Komenského sady v centru Ostravy. Součástí nového parku má být i luxusní hotel a nové učebny pro studenty. Golfový a relaxační areál pro všechny věkové kategorie, který by navazoval na lázně Darkov, má vyrůst v Karviné.

Záměr vytvořit v této lokalitě golfové hřiště schvaluje Pavel Telička z BXL Consulting: „Je obecně známo, že nerozhodný zahraniční investor se při dvou vyrovnaných nabídkách orientuje i podle takových areálů, jakými jsou golfová hřiště.“ Podle představitelů Ostravy je firma OKD největším vlastníkem pozemků a nemovitostí ve městě.

Primátor Ostravy Petr Kajnar nezanedbatelnou pozici firmy vnímá následovně: „Rozvoj města znamená zhodnocení majetku společnosti OKD a my si rovněž uvědomujeme, že bez OKD se ve městě nepohneme.“ Primátor města Karviné tento vstřícný postoj k plánovaným aktivitám těžební společnosti sdílí: „Vítám tuto iniciativu, neboť se domnívám, že společnost OKD má krajině i městům co vracet. Protože právě zde těžila a bude těžit nerost jménem uhlí.“

Společnost OKD chce všechny výše zmíněné projekty uvést v život do roku 2013.