Nedávné deště ohrozily letošní úrodu švestek na Vsetínsku

Vsetín - Pěstitele švestek zřejmě čeká nejhorší rok za posledních několik let. Kvůli častým změnám počasí, které nejsou pro období zrání švestek typické, se zahrádkáři a výrobci slivovice potýkají s velmi nízkou úrodou. Poslední ránu jim zasadily vydatné deště z konce minulého týdne. Na Vsetínsku švestky doslova vybuchly přímo na stromech a shnily. Slivovice tak bude méně, o to by ale měla být kvalitnější.

Stejně jako pro další pěstitele měl být letošní rok výjimečný i pro Františka Holuba z Janišova u Vsetín. Očekával kvalitní úrodu a ještě lepší slivovici. Sklízet trnky chtěl hned po prvních mrazících. Už tak bídnou úrodu však za něj koncem minulého týdne sklidila příroda. Sen o kvalitní slivovici mu po dlouhém suchu spláchly tři dny vydatného deště. „Déšť způsobil, že švestky, které dozrávají, nasály hodně vody a začaly praskat,“ vysvětluje zahrádkář.

Během chvilky přišel František Holub o polovinu trnek - vodou nasáklé plody doslova explodovaly. „Třetina, možná slabá polovina kvasu se letos odepsala,“ vypočítal ztráty pěstitel a dodal, že pokud se prasklé švestky sklidí včas, je možné část úrody zachránit.

Se stejným problémem se jen na vsetínsku potýkají další desítky drobných zahrádkářů.

Nikdo z nich takovou pohromu dosud nezažil a po kvalitní úrodě z loňska ani nečekal. „V loňském roce byl krásný podzim, tudíž domácí švestka nabrala cukr a setřásala se po prvních mrazech, to bylo na začátku listopadu,“ dodává předseda Zahrádkářské kolonie Janišov Jiří Martiš.

Co ale vzala příroda na kvantitě, vynahradí si pěstitelé na kvalitě. Letošní slivovice podle nich bude méně, ale o to víc si na ní dají záležet.