Ostroh hostil závody psů v tažení břemene

Uherský Ostroh - Uherský Ostroh hostil finále evropského poháru v pullingu. Psí závody v tažení břemene tady mají už devítiletou tradici. Letos přijelo se svými pány 45 psů ze čtyř evropských zemí.

Majitelé psích závodníků povzbuzovali ze všech sil. Ne vždy se ale setkali u svých sportujících svěřenců s pochopením. Ti zkrátka někdy trochu stávkovali. Stejně tak je tomu i během výcviku.

Podle organizátora závodů Rostislava Poleňhy je nejtěžší přimět k tahu malamuty a husky, kteří jsou velmi svéhlaví. „Ale jakmile to dostanou do hlavy, tak v ten moment tahá úplně sám,” upřesňuje a dodává, že ostatní plemena jsou lépe cvičitelná, na druhé straně ale také méně výkonná. “Mně nezbylo nic jiného, než že jsem si musel obléct postroj na sebe, připevnit ještě jedno lano k vozíku a po čtyřech táhnout vedle ní. A tak se to naučila,” vysvětluje Miloš Čermák.

Pulling jako soutěžní disciplínu vlastně odstartovali zlatokopové na dálném severu, kdy vybízeli své psy, aby utáhli co nejvíce nákladu v krátkém čase. U nás psi břemeno táhnou na kolejích nebo na sněhu. Český rekordman zvládl pět a půl tuny. Zatím ho žádný další pes nepřekonal.