Povinné čističky do horských chat?

Beskydy - Horské turistické chaty v Beskydech čekají velké problémy. Upozorňuje na to Klub českých turistů. Příští rok totiž začne platit nový zákon, podle kterého musí mít každá chata čističku odpadních vod. Na její vybudování ale nemají peníze. Horská turistická chata Švarná Hanka je zřejmě nejstarší v Beskydech. Její 120ti leté výročí i přes nepřízeň počasí přišlo oslavit asi 300 turistů.

„Švarná Hanka je kolébkou české turistiky ve slezské části Beskyd,“ vysvětluje Jan Sládek z Klubu českých turistů. Švarná Hanka má štěstí. Prochází kompletní rekonstrukcí a bude mít i čističku odpadních vod, jak žádá zákon. Mnohé další chaty ale čekají komplikace. Často jsou postaveny v těžko přístupných a skalnatých místech a čistírna nebo kanalizace na ni napojena, je příliš drahá.

„Náklady na realizaci jsou několikanásobně vyšší, než jsou chaty v nížinách a podobně. Proto mohou majitelé objektů přijít do finančních potíží a může jim být provoz opravdu uzavřen,“ uvedl Václav Bohdálek, majitel horské chaty. „Pozavírat horské chaty, protože jim něco chybí a nejsou schopny to okamžitě a hned udělat, by bylo špatně,“ dodává Sládek.

Zástupci Klubu českých turistů se proto začali zajímat, jak tuto situaci řeší v zahraničí. Prohlédli si tři horské chaty v rakouských Alpách. „Všechny by podle nyní navrhovaných předpisů nevyhověly tady u nás. A to leží v národním parku, který má nejvyšší stupeň hodnocení národních parků v Evropě,“ namítá Jan Havelka, předseda Evropské asociace turistických klubů. Své poznatky a také závěry expertýzy, kterou na žádost českých turistů zpracovává pro zdejší podmínky německá společnost, předloží klub v nejbližší době zákonodárcům.

V Beskydech je celkem 25 horských chat. Postavili je členové českých, slezských a německých turistických spolků.