Revitalizaci kasáren ve ve Velké Hleďsebi provázejí ostré spory

Cheb - Jeden z největších projektů na obnovu bývalého vojenského území u nás chystá obec Velká Hleďsebe na Chebsku. Jednání zastupitelstva a starosty ale kritizuje část obyvatel. Nelíbí se jim, že radnice uzavírá smlouvy bez výběrových řízení a nesouhlasí se vznikem obecní akciové společnosti.

Šedesátihektarový areál bývalých kasáren získala obec od armády v roce 2006. V té době se o revitalizaci území začala zajímat britská firma Waystone. Radnice s ní uzavřela smlouvu a podle starosty také v roce 2006 zveřejnila. „Mám jediný problém, proč od začátku na tak zásadní věci jako je revitalizace kasáren není vypsáno normální legitimní výběrové řízení?“ ptá se obyvatel Velké Hleďsebi Jaroslav Roubíček.
 
Podle starosty ale k vyhlášení veřejné zakázky v tomto případě zatím nebyl důvod. "Firma Waystone má smlouvu o výhradním partnerství, která obec nezavazuje k žádnému finančnímu plnění, hájí se starosta obce Jiří Bytel.
 
Radnice se ale mezitím rozhodla, že pro obnovu kasáren dá přednost evropskému projektu Mister. Vznikne tu nová část obce s 500 byty, řadou domů, ale i průmyslovou a rekreační zónou. O pětimiliardovou investici se podělí obec a soukromé firmy. Zastupitelé už schválili vznik akciové společnosti. Lidé se ale obávají neprůhledného hospodaření. „Ví zastupitelstvo o tom, že tato legrace nás bude stát rozkradení obecního majetku ve výši 170 miliónů?,“ klade otázku jeden z místních obyvatel Petr Kryštof. „Mně vadí to, že akciová společnost je instituce, ve které, když to řeknu zjednodušeně, se může všechno,“ dodává. 

„Akciová společnost bude fungovat vlastně v roli developera a bude doporučovat další postupy,“ vysvětluje fungování akciovky starosta Bytel. „Akciová společnost by měla mít dostatek odborníků, kteří jsou schopni takto velký projekt uřídit, zastupitelé principielně mají řídit obec,“ doplňuje starostova slova vedoucí projektu Mister Libor Jirásek.    
 
Příprava projektu skončí letos v srpnu. Obec pak vypíše hned několik výběrových řízení na samotnou výstavbu. Dokončení celého projektu se předpokládá kolem roku 2020.