V Plzni odmítají stavbu nového parkoviště

Plzeň - Nově budovaná parkoviště způsobila roztržku mezi obyvateli dvou plzeňských ulic a úředníky. Lidé ze Soukupovy a Borské ulice tu parkoviště nechtějí a požadují, aby se práce zastavily. To stavebníci i úředníci odmítají.

Zastaralá parkoviště se radnice rozhodla zbourat. Na jejich místě se začínají stavět nová. Proti jsou ale obyvatelé dvou bytových domů. Těm vadí, že se kvůli parkovišti zničila místní zeleň i dětská hřiště. „Mně jde o ten celkový dopad. V životě jsem nezažila, aby se likvidovala dětská hřiště na úkor něčího auta,“ říká obyvatelka Soukupovy ulice Oldřiška Moravčíková. „Zeleň bude rekonstruována. Budou tam nové keře a nové stromy. Dětské hřiště bude přemístěno do společného prostoru,“ hájí stavbu parkoviště starosta městské části pro Plzeň 3 Jiří Strobach.

Nájemníci tvrdí, že se o výstavbě nových parkovišť dozvěděli, až když pod svými okny viděli stavební stroje. Starosta Jiří Strobach s tím ale nesouhlasí. Podle něj proběhlo územní řízení, ve kterém měli občané možnost se k projektu vyjádřit. Několik jejich návrhů bylo dokonce do projektu zapracováno.

Vedoucí stavební firmy se snaží místní nájemníky uklidnit. Vše podle něj bude stejné jen s tím, že to bude nové. Nájemníky to ale nezajímá a parkoviště odmítají.

Stavební práce byly kvůli protestům obyvatel pozdrženy. Obě parkoviště ale budou hotová nejpozději na podzim letošního roku.