Textilka Slezan Frýdek–Místek propouští zaměstnance

Frýdek-Místek - Textilka Slezan snižuje výrobu, o práci přijde téměř pět set lidí. Firma se dostala do ztráty a nezvládá boj s posilováním koruny, asijskou konkurencí a růstem cen energií.

Vedení Slezanu Frýdek-Místek se rozhodlo pro radikální řez, největší za posledních sedmnáct let. Končí tkalcovna v Raškovicích u Frýdku-Místku, přádelna v Trutnově a tiskárna ve Dvoře Králové. Podle generálního ředitele společnosti Miroslava Halfara se všechny výroby, které pracovaly už jen s minimální marží, dostávají do hlubokých propadů. V průběhu roku se bude produkce snižovat řádově o dvacet pět procent. Důvodem je posilování koruny vůči euru a dolaru, zdražování energií, vody i uhlí a asijská konkurence. Předběžné hospodářské výsledky Slezanu za loňský rok ukazují ztrátu třináct milionů korun. Jak potvrdil personální ředitel podniku Luděk Korč, bude se propouštění týkat zhruba pěti set zaměstnanců. Předsedkyně závodní odborové organizace Pavla Dobíšková doplnila, že mezi zaměstnanci panuje nervozita, která probouzí velké emoce.

Zaměstnanci dostanou pětiměsíční odstupné, ti z Frýdeckomístecka by díky továrně Hyundai neměli mít problém s novým místem.