Muzeum Tatry Kopřivnice připomíná Hanse Ledwinku

Kopřivnice - Jméno Hans Ledwinka řekne něco jen znalcům a přitom je jediný z českých strojařů zapsaný v Síni slávy světových konstruktérů automobilů. Čtyřicet let svého života věnoval kopřivnické Tatře a právě 130. výročí jeho narození si připomíná tamní muzeum.

Ledwinkovo jméno je spjato s legendárními vozy Tatra jako lidová T 57 zvaná Hadimrška, první aerodynamická limuzína na světě T 77, železniční vůz Slovenská strela nebo nákladní T111. Jak vysvětluje kurátor Technického muzea Tatra Kopřivnice Radim Zátopek, vyvinul Hans Ledwinka v roce 1923 takzvanou tatrováckou koncepci. Ta je specifikována motorem vepředu, centrální nosnou rourou a nezávislými polonápravami vzadu, které zaručovaly velmi dobrý průjezd nerovnostmi.

U nákladních automobilů se tato koncepce používá dodnes. Generální ředitel Tatry Kopřivnice Ronald Adams tvrdí: „Kdyby nebylo Hanse Ledwinky, Tatra by zde nebyla. A pokud by existovala, byla by jen jednou z mnoha automobilek a znamenalo by to pro ni velmi obtížnou situaci na světových trzích.“

Výstava pořádaná ke 130. výročí Ledwinkova narození překvapí moderním grafickým zpracováním. To je dílem studenta střední umělecké školy Ave Art Robina Marszalka. Výstavu připravoval rád, přestože práce musela být hotova v náročném termínu dvou měsíců. Jeho snahou bylo zaujmout především mladé lidi.

Výstava v tatrováckém muzeu potrvá do konce prázdnin.