Kardiologové z pardubické nemocnice čelí obvinění z podvodu

Pardubice - Soukromý tým kardiologů rakouské společnosti Artur Koblitz, působící v pardubické nemocnici, čelí podezření z podvodu. Společnost údajně nadhodnocovala ceny materiálů, které se používají při operacích srdce. Kardiologové tak podle obvinění připravili Všeobecnou zdravotní pojišťovnu o několik milionů korun.

Lékaři oponují s tím, že VZP provedla několik kontrol, při kterých skutečně zjistila nesrovnalosti – ovšem ty jsou podle kardiologů na obou stranách. Není tedy jisté, komu peníze patří. Trestní oznámení, které pojišťovna podala, policie kvůli chybějícím údajům vrátila. Spor v současné době řeší právníci VZP a společnosti Artur Koblitz.

Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jana Víšková trvá na obvinění: „Tito lékaři si neoprávněně a proti zákonu účtovali za zdravotnický materiál více, než kolik zaplatili. Zdravotní pojišťovna tak přišla o několik milionů korun.” Lékař společnosti Artur Koblitz Ivan Havlíček s těmito závěry nesouhlasí: „Zatím se jedná pouze o předběžné závěry, se kterými nemůžeme souhlasit. Protože kontroly ještě stále probíhají, nebyly k dnešnímu dni uzavřeny.” Havlíček rovněž upřesnil, že na základě dohody budou kontroly ukončeny do konce září tohoto roku. „ Domnívám se, že některé metodické postupy při kontrole nebyly nejšťastnější,” podotkl Havlíček.

Sporný případ tak vrhá stín na práci lékařů a sester pardubické nemocnice. Na péči o pacienty se prý zatím ale neprojeví. Ivana Faiklová, mluvčí Krajské nemocnice v Pardubicích, říká: „Problém je to samozřejmě nepříjemný i pro personál nemocnice, který vnímá napjaté vztahy mezi zástupci zúčastněných firem.” VZP nyní pracuje na doplňování informací, které Policie ČR požaduje. Až informace získá, dá jí tento případ k došetření.

Podle kardiologů by za celým případem mohl být i konkurenční boj. Co to přesně znamená, ale nechtějí říci.