Křest knihy o životě válečného výsadkáře Matuly

Ostrava - V Ostravě pokřtili knihu popisující osud válečného výsadkáře Roberta Matuly. Život příslušníka parašutistické skupiny Wolfram zpracovala trojice autorů Jan Břečka, Jan Klinka a Václav Kolesa.

Válečná pouť ostravského horníka začala v létě roku 1939, kdy se rozhodl bojovat za okupovanou vlast. V Anglii byl vycvičen jako parašutista a spolu s pěti druhy byl vysazen v Beskydech. Válku přežil, byl souzen komunisty, poté uprchl zpět na britské ostrovy.

Plukovník Josef Křístek, který spolu s Matulou prchal z protektorátu, na křtu připomenul význam Matulových činů.

Největší komplikací při psaní knihy byla vzdálenost mezi autory; Robert Matula a Jan Klinka žijí v Kanadě, Jan Břečka v Brně a Václav Kolesa ve Zlíně. Vydání knihy finančně podpořilo město Ostrava a městský obvod Radvanice a Bartovice, kde se Matula narodil. „Je to čestný občan města Ostravy, který dosud žije, jeden z posledních nebo vůbec poslední parašutista, tak jsme se rozhodli, že uděláme vše pro to, aby kniha vyšla,“ vysvětluje Vojtěch Mynář, náměstek primátora Ostravy.

„O osudu Roberta Matuly jsem se dozvěděl nedávno, jeho příběh mě velmi dojal, musel v životě udělat velká a závažná rozhodnutí. To, že člověk i jako jednotlivec může přispět k velké změně, bychom si měli stále připomínat,“ zdůraznil Yvon Turcotte, rada Kanadského velvyslanectví v ČR.

Během druhé světové války bylo z Anglie vysláno 101 parašutistů, 48 mužů svou misi nepřežilo. Ti, kteří žijí dodnes, se dají spočítat na prstech jedné ruky.