Dvě desítky rodin v Opavě se bojí o své byty

Opava - Téměř dvě desítky rodin z centra Opavy se bojí o své bydlení. Čtyři domy, ve kterých žijí, chce totiž město prodat v dražbě takzvanou obálkovou metodou. Přitom v minulých letech opavský magistrát prodal tisícovky bytů přímo nájemníkům, navíc za výhodných finančních podmínek.

O svůj byt se bojí i paní Vlasta Demeterová. Ta žije s rodinou v domě na opavském náměstí Osvoboditelů už 22 let. Před pár týdny zjistila, že její dům město Opava nabízí na prodej. Magistrát však obešel její předkupní právo a dům prodává jako celek. „Celý život jsem počítala s tím, že v tom bytě zůstanu a najednou mám pocit, že přijdu o střechu nad hlavou,” líčí svoji situaci paní Demeterová.

Vedení města sice tvrdí, že po vyhodnocení nabídek budou osloveni stávající nájemníci, aby nejvyšší cenu dorovnali a poté domy odkoupili, lidé se i přesto bojí. Většinou vzhledem ke svým reálným finančním možnostem na koupi domu jako celku nemají.

Opavský magistrát přitom v posledním desetiletí prodal více než deset tisíc městských bytů přímo nájemníkům a za výhodné ceny. Posledních zhruba 700 bytů však už nechce takto prodávat. „Dnes se jedná o domy, které jsou v centru města a jejich cena je podstatně vyšší, takže vycházíme z tržní hodnoty domu,” obhajuje postoj radnice náměstek primátora Jaroslav Horák.

Postup radních ostře kritizují nájemníci dotčených bytů. „V první fázi prodávali obecní byty, obecní majetek, v první řadě svým občanům, tak se domnívám, že i z hlediska morálního by ty ostatní byty měly být v první fázi nabídnuty nájemníkům,” domnívá se Jan Vozárik ze Sdružení nájemníků.

Stížnosti nájemníků a způsob prodeje městských bytů budou ještě jednou projednávat opavští zastupitelé v polovině září. Podle náměstka opavského primátora Jaroslava Horáka však změnu při prodeji bytů očekávat nelze.