Desítky bubeníků rozezněly Pardubice

Pardubice - Ohlušující zvuky bubnů rozezněly včera večer pardubickou ČEZ arénu. Už počtvrté se do krajského města sjely desítky hráčů na bicí nástroje z celé republiky. Akce s názvem Bum bum Pardubice bum vyvrcholila společným vystoupením bubeníků a koncertem pozvaných kapel.

Začalo to před čtyřmi lety a inspirací bylo bubenické setkání v Austrálii. Desítky hráčů na bicí se scházejí v Pardubicích, aby sólově i společně zahráli publiku. Pořadatelka akce Romana Vojířová soudí, že je to vlastně obří bubenická dílna, která nemá v České republice obdoby. V současné době je možná jediná v celé Evropě. Bubeníci různého věku, každý s vlastní bicí soupravou, pro diváky připravili společné vystoupení. Bubeník a koordinátor vystoupení Roman Vrána potvrdil, že zorganizovat takové setkání je velmi náročné, vše se za jeden den v klidu nedá stihnout. Je třeba improvizovat, občas někdo přijde pozdě, někdo zase dřív odejde.

O tom, že hra na bicí nástroje není zdaleka jen výsadou mužů, se pardubické publikum během večera mohlo přesvědčit hned několikrát. Veronika Šavrdová začala hrát proto, že byla zamilovaná do bubeníka. Nejnáročnější je podle ní určitě koordinace, protože každá ruka, každá noha jde jinak.

Pardubické setkání hráčů na bicí zakončily koncerty oblíbených skupin. Zvuky bubnů se sportovní arenou rozléhaly do pozdních večerních hodin.