Školák z Karvinska utrpěl popáleniny při pokusu v hodině chemie

Český Těšín (Karvinsko) - Patnáctiletý žák z Českého Těšína utrpěl vážné popáleniny poté, co při hodině chemie prováděl se spolužáky pokus s šestadevadesátiprocentním etanolem. Podle záchranářů v učebně vybouchla chemikálie. Ředitelka školy ale spíše hovoří o plamenu, který během pokusu vyšlehl a žáka zasáhl. Ten utrpěl popáleniny druhého stupně na horní polovině těla. Jeho zdravotní stav se zlepšuje. Příčiny výbuchu nyní šetří policie. Na bezpečnost při hodině se chtějí zaměřit i pracovní inspektoři.

Podle ředitelky školy Renáty Wapienikové se jednalo o běžný demonstrativní pokus v běžné hodině chemie. Prováděla jej zkušená paní profesorka. „Kázeň byla zachována, všechna proškolení máme podepsána. Domnívám se, že šlo skutečně o nešťastnou událost,“ komentovala  nehodu ředitelka školy.  

Chlapec byl popálen na obou rukou, paži, obličeji, na hrudníku a krku. Vrtulník ho transportoval na popáleninové centrum Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Zatím vše nasvědčuje tomu, že nedošlo k zavinění ani ze strany učitele ani žáka. „Shromažďujeme veškeré podklady k bezpečnosti práce na škole a další materiály k oboru chemie na této základní škole,“ uvedl inspektor Policie ČR Český Těšín Radislav Geruth.  

Mezi nejrizikovější místa patří obecně tělocvična a školní chodba o přestávce. „Nejběžnějším úrazem jsou zlomeniny zápěstí a lokte. Občas se uhodí do hlavy, takže mají otřes mozku,“ popsal Petr Havránek z Thomayerovy nemocnice v Praze. Počet zraněných dětí za poslední dva roky klesl. Loni jich bylo přes 31 tisíc. Pro odborníky i západní Evropu je to ale stále velké číslo.

Podle ředitele sdružení Dětství bez úrazu Roberta Kostnera by pomohlo, kdyby pedagogů na rizikové předměty bylo víc a měli své asistenty. Zákon řeší bezpečnost ve školách pouze obecně. Hlavní zodpovědnost je na ředitelích škol.