Obce v Karlovarském kraji odmítají výstavbu plynovodu

Karlovy Vary - Karlovarský kraj má protnout plynovod, který přes Česko propojí sever a jih Německa. Záměr ale vyvolal bouřlivou diskusi. Magistrát i obce v okolí Karlových Varů jsou proti výstavbě. Bojí se, že by plynovod kvůli předepsaným ochranným pásmům omezil jejich rozvoj.

Žádost plynárenské společnosti RWE Transgas Net o to, aby přes území města plynovod vedl, už zamítly Karlovy Vary a Jenišov. Argumentují tím, že by překazil plánovanou výstavbu domů a silnic. Jednatel RWE Transgas Net však oponuje s tím, že díky moderním technologiím, které společnost používá, není důvod, proč by některé budovy nemohly ve stometrovém ochranném pásmu stát. Stavět by se nesmělo jen ve čtyřmetrovém pruhu okolo potrubí.

Starostovi Jevišova Ivanu Truxovi vadí ale navíc to, že by těžká technika při stavbě poničila krajinu ve třiceti metrech okolo trasy plynovodu. Podobný názor zastávají rovněž ekologové a úředníci z odboru životního prostředí karlovarského magistrátu. Jeho mluvčí Jakub Kaválek k tomu dodává: „Plynovod, který by vedl přes chráněné lokality a další oblasti v okolí Karlových Varů je pro nás nepřijatelný.”

Odpůrci stavby dále tvrdí, že plynovod poslouží jen Němcům. Zástupci RWE Transgas Net s tím však nesouhlasí. Plynovod podle nich může v případě nouze zásobovat i české domácnosti. Definitivní verzi trasy chtějí vybrat do konce října.