Štěchovice pomáhají mentálně postiženým

Štěchovice - Několik projektů na zaměstnávání mentálně postižených lidí startuje ve Štěchovicích u Prahy. Obec už má deset zaměstnanců, kteří jsou klienty ústavu pro duševně postižené ve Hvozdech. Na nová pracovní místa dostala pět milionů z evropských sociálních fondů.

Ve štěchovickém rychlém občerstvení pracuje Zuzana Bažová. Pomáhá v kuchyni, vaří kávu a myje nádobí. Je to její první zaměstnání a jak říká, je v něm spokojená. Líbí se jí hlavně dobrý kolektiv. Stejně jako další lidé, kteří zase pracují v nově otevřeném kulturním centru, se na zaměstnání připravovala. Budoucí zaměstnanci se učí základy vaření, uklízení nebo zahradničení.

Miloslava Vlková (ČSSD), starostka Štěchovic, novou službu vítá: „Tito lidé chtějí pracovat. Setkávám se i s takovými, co přicházejí z úřadu práce a rovnou ode dveří mi říkají, že chtějí razítko dokazující, že pro ně tu práci nemám. Tohle je pro mě velmi příjemná změna.“ Pro lidi s mentálním postižením je důležité, že se dostanou mimo zdi ústavů. „Taky jim všichni moc přejeme ten pocit, že za tu práci dostanou peníze, a to si opravdu všichni užívají,“ dodává speciální pedagožka Lada Chaloupková.

Peníze z evropských fondů, které podporují zaměstnanost mentálně postižených, vydrží obci dva roky. Starostka Vlková předpokládá, že po uplynutí této doby už budou duševně postižení lidé ve Štěchovicích pracovat jako klasičtí zaměstnanci a obec už nebude potřebovat dotace.

Ještě letos chce obec zaměstnat další lidi s mentálním postižením. V chráněné dílně by měli vyrábět čaj.